Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nabestaanden slachtoffer MH17: Vervolg Opstelten en Teeven

  •  
07-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mh17_300.jpg
Familie van omgekomen Australische wil oud-bewindslieden laten berechten door Internationaal Strafhof
Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17, hebben een verzoek neergelegd om oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Volgens persbureau ANP is dat verzoek onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.
De oud-bewindslieden zijn volgens de nabestaanden ‘nalatig’ geweest en hebben ‘gefaald’ in hun taak de passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen. Hierom zouden zij moeten worden berecht. Het ICC heeft de ontvangst van het verzoek bevestigd en zal later beslissen of er inderdaad een onderzoek zal worden geopend. 
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd alweer meer dan een jaar geleden uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne, een gebied in handen van pro-Russische rebellen. Als gevolg van de aanslag kwamen alle 295 inzittenden om het leven, waaronder 193 Nederlanders.  
Het ICC mag verdachten van oorlogsmisdaden in Oekraïne, waar de aanslag op MH17 onder valt, berechten omdat Oekraïne onlangs de bevoegdheid van het strafhof heeft erkent. 
Opstelten en Teeven zijn niet de enigen die volgens de Australische nabestaanden voor het tribunaal moeten komen. Ook de directeur van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol moeten het ontgelden. Onder die laatste groep valt ook de Nederlandse luitenant generaal Jac Jansen. 
cc-beeld: Roman Boed

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.