69

Nacht van de Vluchteling vanuit Westerbork afgelast na bedreigingen

Na aanhoudende dreigementen is besloten een wandeltocht in het kader van de Nacht van de Vluchteling niet vanuit Herinneringscentrum Kamp Westerbork te laten starten. Uit een verklaring die op de website van het centrum is geplaatst blijkt dat de betrokken partijen (Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork met politie en burgemeester Damsma van de gemeente Midden-Drenthe) de veiligheid van de naar schatting 400 deelnemers niet konden garanderen.

Het herinneringscentrum kreeg in de aanloop naar de beslissing te maken met ‘aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties’. Er is inmiddels aangifte gedaan van de dreigementen. Uit welke hoek die komen is vooralsnog niet duidelijk. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet mengde zich eerder ook in de discussie en noemde op Twitter de wandeltocht, waarmee geld wordt ingezameld voor vluchtelingen, ‘schandalig’. Voorzitter Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling zegt in een reactie:

Stichting Vluchteling heeft haar wortels in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat volgens ons een belangrijke rol heeft te spelen in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen. Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.

Cc-foto: Bert Kaufmann

Geef een reactie

Laatste reacties (69)