13

Nacht van de Vluchteling, wandelen tegen landmijnen

Team Joop is binnen ... 3337,50 euro opgehaald, dank daarvoor! Update: videoverslag

De Nacht van de Vluchteling zamelt dit jaar geld in voor het opruimen van landmijnen in Zuid Sudan, dat twee jaar geleden een onafhankelijke republiek werd na een langdurige burgeroorlog. Het land ligt nog bezaaid met landmijnen die voortdurend slachtoffers maken.


Wandelen voor het opruimen van landmijnen, dat heeft een dubbele betekenis want de meeste slachtoffers van landmijnen verliezen hun benen en kunnen niet meer lopen.

Het zijn meestal onschuldige slachtoffers die op de verborgen explosieven stappen, vaak nog kinderen ook. Ze zijn slachtoffers van een ooorlog die al voorbij is, van afschuwelijke wapens die als stille, sluwe moordenaars tientallen jaren kunnen liggen wachten tot ze iemand te grazen kunnen nemen.

Er lopen operaties om de landmijnen te ruimen. Dat werk is niet alleen levensgevaarlijk maar ook zeer arbeidsintensief en kostbaar. Om 150 vierkante meter mijnvrij te maken is 250 euro nodig. Dat geld wordt ingezameld door tegen de 1000 lopers die meedoen aan de Nacht van de Vluchteling.

Het team van Joop bestaat uit redacteuren en opiniemakers: Francisco van Jole, Hasna El Maroudi, Tinkebell, Dennis L’AmiAlexandra Smith en Gijsbregt Brouwer (enkele andere teamleden moesten helaas afzien van de loop).

Veertig kilometer door de nacht lopen van Rotterdam naar Den Haag is geen kleinigheid. De lopers vertrekken om twaalf uur in de nacht bij de Erasmusbrug in Rotterdam en hopen tussen 9 en 10 uur in de ochtend in Den Haag te arriveren. Wie de teamleden wil volgen kan dat via deze Twitter-lijst doen. Aanmoedigingen zijn ook zeer welkom. En sponsorgeld natuurlijk.

cc-foto: EU Humanitarian Aid and Civil Protection / Inwoners van het dorp Mayom in Zuid Soedan, lopen over een lange weg die recent mijnvrij is gemaakt, januari 2013. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)