17

Nadia Moussaid over Griekse kampen: ‘Wie als beest behandeld wordt, wordt beest’

Nadia Moussaid bezocht als verslaggever voor Brandpunt+ het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos waar duizenden vluchtelingen soms al meer dan twee jaar opgesloten zitten. De omstandigheden zijn mensonterend. Er zijn amper voorzieningen, er is gebrek aan voedsel en de bewoners worden geteisterd door seksueel geweld. De situatie wordt in stand gehouden om andere vluchtelingen af te schrikken de overtocht naar het ‘veilige’ Europa te maken. Dat is een direct gevolg van de zogeheten Turkije-deal, zegt Moussaid.

Haar reportage wordt later door Brandpunt+ uitgezonden maar nu sprak ze er ook over bij Pauw aan tafel. Het seksueel geweld is zo hevig, vertelt ze, dat vrouwen ’s nachts niet naar de wc durven en in luiers slapen. Pauw vraagt zich af hoe dat komt. Moussaid legt uit dat de omstandigehden zo gruwelijk zijn dat er weinig menselijks overblijft. ‘Als beest je iemand als beest behandeld…’, zegt Pauw. ‘Dan wordt die ook beest,’ vult Moussaid aan.

De vrijwilligersorganisatie Because we Carry tracht de menselijkheid in het kamp terug te brengen door onder meer yoga-oefeningen te doen. “Dat klinkt belachelijk, maar het werkt wel,” aldus Moussaid.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)