19

NAM in beroep tegen verlaging gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat in beroep tegen de verlaging van de gaswinning in Groningen. Het bedrijf verzet zich tegen het besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verlagen. De NAM stelt dat de minister onduidelijkheid heeft geschapen door binnen een jaar de veiligheidsnormen te veranderen en stapt daarom naar de Raad van State.

In april besloot de minister op advies van de Staatstoezicht op de Mijnen om de gasproductie omlaag te brengen tot 21,6 miljard kuub per jaar. De minister wil dat het aantal aardbevingen als gevolg van een lagere gasproductie afneemt. Volgens de NAM wordt daardoor een loopje genomen met de veiligheidsnormen. De bewindsman trekt namelijk de eerder door hem goedgekeurde normen rond gaswinning binnen een jaar weer in twijfel, vindt de NAM.

,,Daardoor is niet langer duidelijk op wat voor wijze de minister en de toezichthouder toetsen aan de veiligheidsnorm’’, aldus de NAM. Directeur Gerald Schotman van de NAM vindt dat met de huidige gaswinning wordt voldaan aan de geldende veiligheidsnorm. ,,Het gaat ons niet om de 10 procent, maar om veilig te kunnen gaan reduceren.’’

Op 13 en 14 juli zal de Raad van State zich buigen over de kwestie.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (19)