22

‘NAM en provincie moeten met 1 miljard over de brug komen’

 Inwoners Groningen moeten financieel meer meeprofiteren van de jarenlange gaswinning in de provincie

Er moet de komende twintig jaar bijna 1 miljard euro vrijgemaakt worden voor de bevolking van Noord Oost-Groningen. Zij dienen gecompenseerd te worden voor de gaswinning in het gebied. Daar pleit de Commissie Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen voor in een rapport dat vrijdag verschijnt. Het grootste deel van het bedrag moet worden betaald door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).


De gaswinning in Noord-Oost Groningen zorgt voor veel problemen. Door aardbevingen ontstaan bijvoorbeeld scheuren in woningen, waardoor de waarde van de woningen daalt. Sinds het begin van dit jaar zijn er meer dan honderd bevingen geweest.

De commissie pleit voor een aantal veranderingen. Zo moet de veiligheid in het gebied vergroot worden. Het vertrouwen tussen bewoners en NAM moet ook worden hersteld. Verder moet de kwaliteit van de leefomgeving worden verbeterd en tot slot moet er een duurzaam economisch perspectief voor de regio komen.

De commissie heeft twaalf maatregelen opgesteld. Eén van die maatregelen is het aardbevingbestendig maken van de woningen. Ook moet de NAM de schadeafhandeling verbeteren. Voor schrijnende gevallen moet een oplossing worden gevonden.

De NAM zou jaarlijks 45 miljoen euro in een fonds moeten storten, met een maximum van 895 miljoen euro in twintig jaar. De overige 100 miljoen euro moet van de provincie Groningen komen. De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg stelde eerder al voor dat er een compensatiefonds van 1 miljard euro moest komen.

De commissie verwijst naar de manier waarop de Britten omgaan met de winning van schaliegas. Omwonenden hebben daar recht op 1 procent van de opbrengst.
NOS: “Meer geld voor gaswinning-schade”

Foto: RTV Noord houdt alle aardbevingen sinds 1 januari 2013 bij

Geef een reactie

Laatste reacties (22)