Laatste update 17:05
73

Noam Chomsky: ‘Russiagate’ is enkel afleiding van belangrijkere zaken

Noam Chomsky, een belangrijke Amerikaanse intellectueel, zegt in een recent interview dat de ophef over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijke samenwerking van de Trump-campagne met de Russische overheid een ‘kwalijke afleiding’ is van waar het in Amerika op dit moment echt om draait.

Terwijl iedereen zich bezighoudt met Trump en Rusland ‘‘voeren de Paul Ryan-Republikeinen (…) de programma’s uit die ze al jaren stilzwijgend nastreven’, zegt Chomsky. Het gaat volgens de intellectueel om twee principes: ‘De rijken en machtigen nog rijker en machtiger maken, en al de rest een klap in het gezicht geven’. De Republikeinen zouden dit volgens Chomsky doen door middel van de afbraak van sociale vangnetten.

De regering van Trump is volgens Chomsky dan ook gekozen om een extreem soort neoliberalisme te bevorderen. ‘Elke belangrijke minister is gekozen om al wat nog enig menselijk belang heeft in de regering, te vernietigen’, zegt hij in het interview.

Volgens Chomsky is het hypocriet van de Amerikanen om geschokt te zijn over mogelijke buitenlandse inmenging in hun verkiezingen , gezien hun eigen geschiedenis op dit punt. O verwijst hij naar de verkiezing van Boris Jeltsin in de jaren ’90.

Chomsky ziet Trumps voorkeur voor samenwerking met Rusland juist als een van zijn weinige nuttige beleidspunten. Volgens Chomsky is het alternatief een nieuwe Koude Oorlog met Rusland, de zelfs zou kunnen leiden tot een nieuwe wapenwedloop of kernoorlog.

Bron: De Standaard

Bekijk het hele interview hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)