10

Napolitano (87) blijft president Italië

President stemt in met tweede termijn na uitbraak politieke chaos ... Prodi afgewezen als presidentskandidaat ... Bersani stapt op als leider van centrum-links

In Italië heeft de politieke chaos zich opnieuw verdiept. De leider van centrumlinks, Pier Luigi Bersani, houdt het voor gezien. Vrijdag werd Romano Prodi, Bersani’s voordracht voor het presidentschap van Italië, volledig ‘afgebrand’, zoals in het Italiaanse politieke jargon wordt gezegd. Het was Bersani’s eigen achterban die Prodi afwees.

Update zaterdag 16:45

RTL Nieuws meldt:

Giorgio Napolitano (87) stemt in met een tweede ambtstermijn als president van Italië. Dit heeft persbureau ANSA zaterdagmiddag gemeld. Het kiescollege komt om 15.00 uur bijeen. De belangrijkste politieke leiders van het land hadden Napolitano gevraagd om aan te blijven.

Eerder:

Prodi trok zich terug uit de presidentiële race met de woorden: ‘Wie mij tot deze beslissing heeft gebracht, moge zijn verantwoordelijkheid nemen’. Waarmee hij, volgens het Haarlems Dagblad, feitelijk Bersani opriep op te stappen.

Bersani heeft dat blijkbaar ook zo begrepen en stapt op als leider van centrumlinks, momenteel het grootste politieke kamp in Italië, zodra er een nieuwe president is gekozen. Dit hebben Italiaanse media vanavond laat gemeld na crisisberaad in Bersani’s Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.

Verraders
Ondanks een aanbeveling van de PD kreeg Bersani zijn eigen achterban niet zover om bij de geheime stemming achter Prodi te gaan staan bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Donderdag was hetzelfde gebeurd met oud-Senaatsvoorzitter Franco Marini als kandidaat, zo meldt de Belgische krant De Morgen.

Bersani zou woedend zijn op veel partijgenoten in het parlement en in de regio’s die weigeren te stemmen op de kandidaat die Bersani voordraagt, meldt ook de NOS. Vrijdag stemden opnieuw meer dan 100 centrumlinkse kiesmannen en -vrouwen niet volgens het stemadvies van het eigen centrumlinkse kamp. “Een op de vier heeft ons verraden”, aldus Bersani.

Chaos
Het besluit van Prodi betekent dat de grootste politieke groepering van Italië vooralsnog zonder eigen kandidaat in de vijfde stemronde voor een nieuwe president gaat, die morgenochtend wordt gehouden. Parlementair verslaggevers van belankrijke Italiaanse media hadden het vanavond dan ook over “chaos”, aldus De Morgen.

Haarlems Dagblad: Prodi kandidaat af, eist aftreden Bersani

NOS: Italiaanse media: Bersani stapt op

De Morgen: Bersani stapt op als leider centrumlinks

cc-foto: Italian Embassy

Geef een reactie

Laatste reacties (10)