37

Nashville-predikers krabbelen terug

De opstellers van de Nederlandse versie van de homofobe Nashville-verklaring staken het verzamelen van handtekeningen. Een van de initiatiefnemers, dominee Cees Sonnevelt uit Alblasserdam, heeft zich zelfs geheel teruggetrokken. Ook een aantal ondertekenaars hebben hun handtekening onder het manifest laten verwijderen.

Uit een artikel in Trouw wordt duidelijk dat de orthodoxe christenen buiten de brede maatschappelijke toorn hadden gerekend:

“Het is nu eerst tijd voor reflectie”, vertelt Klaassen, die door de groep werd aangewezen als enige woordvoerder. “De verklaring heeft heel erg veel losgemaakt, het zijn bewogen dagen geweest. We merkten dat verschillende passages uit de tekst verwarring hebben opgeroepen en anders gelezen werden dan we bedoelden. Dat vraagt dus om een nadere verklaring. Daar gaan we nu aan werken. En dat doen we in radiostilte.”

In Amsterdam is uit protest tegen de onverdraagzame verklaring een Viering van de Liefde bij het Homomonument op de Westermarkt gehouden waar honderden mensen op af kwamen. Burgemeester Femke Halsema sprak steun uit voor de lhbt’ers in orthodoxe kring die door de verklaring belaagd worden:

We kunnen ervoor kiezen om de liefdeloze Nashville-verklaring te negeren, maar we spreken wel. Niemand moet worden gedwongen om de liefde te missen. We laten ons zien, omdat nog teveel mensen zich moeten verstoppen. We komen bij elkaar, omdat teveel mensen buitengesloten en uitgestoten worden.

In Utrecht wordt maandag een protestbijeenkomst gehouden tegen de wederopstanding van de orthodoxe homofobie.

cc-foto: César Astudillo

Geef een reactie

Laatste reacties (37)