81

Nationaal Historisch Museum nu zelf geschiedenis

Update: Directeur wil bouw doorzetten … Kabinet schrapt omstreden nieuwbouw in Arnhem

Het Nationaal Historisch Museum komt er niet. Gezien de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren, is zo’n project te duur, verklaart staatssecretaris Zijlstra (Cultuur).

De Nederlandse geschiedenis moest ik kaart worden gebracht in een Nationaal Historisch Museum. Het moest een overzicht bieden van de Nederlandse geschiedenis in samenhang, vergelijkbaar met het Duitse Haus der Geschichte.

Met het schrappen van het project bespaart het kabinet eenmalig 50 miljoen euro.

Het project was een initiatief van oud SP-leider Jan Marijnissen en vice-premier Verhagen.

Update 17:40

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam noemt het ‘een verstandig besluit’. Volgens de directeur is het geld efficienter te gebruiken. Bovendien heeft Nederland al een nationaal historisch museum, het Rijksmuseum zelf. Pijbes: ‘Dat staat zelfs in onze statuten’.

Update 30/10 10:40

De directeur van het Nationaal Historisch Museum, Erik Schilp, wil de bouw doorzetten met geld uit de private sector, meldt Trouw/NRC Handelsblad:

De staatssecretaris gaat niet over de kwestie of er een gebouw komt. Hij wil het alleen niet betalen”, zegt Schilp. “Ik ga een plan bedenken en uitwerken en daarmee de boer op. Er komt hoe dan ook een overzicht van de geschiedenis. Niks doen lijkt me niet bevorderlijk voor onze doelstelling zoveel mogelijke geschiedenis bij zoveel mogelijk mensen te krijgen

Trouw: Pand Nationaal Historisch Museum komt er niet

cc-foto: Johan Wieland

Geef een reactie

Laatste reacties (81)