12

National Geographic bedriegt kijkers met programma over Amsterdam

Met verborgen camera gefilmde diefstal in programma 'Scam City' blijkt in scène gezet ... De zakkenrollers waren ingehuurd ... 

National Geographic heeft een aflevering van het programma ‘Scam City’ over criminaliteit in Amsterdam in scène gezet. Dat zegt burgemeester Van der Laan. Volgens de burgemeester zijn criminelen die in de serie Scam City te zien waren ingehuurd door de zender.


Dat meldt televisiezender AT5 woensdag. In de aflevering van het National Geographic-programma is te zien hoe de presentator Conor Woodman wordt beroofd van zijn portemonnee. De diefstal werd gefilmd met een verborgen camera.

In een andere scène wordt de presentator tegen de muur gedrukt door een man die beweert agent te zijn. Tijdens het fouilleren steelt de man een portemonnee. Burgemeester Van der Laan:

We hebben onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat National Geographic mensen die in de uitzending optraden als criminelen heeft betaald.

National Geographic heeft de acht geplande herhalingen van de aflevering inmiddels geschrapt en onderzoekt nu hoe het programma tot stand is gekomen.
Volgens de productiemaatschappij van Scam City waren de mensen die in beeld komen geen acteurs, maar criminelen die zijn gecompenseerd voor hun medewerking.

De Amsterdamse televisiezender AT5 meldt dat het bedrog werd ontdekt door cameraman Frank Buis. Die zag de scènes en zei: ‘zakkenrollerij van twee kanten gefilmd, kan niet!’ Buis had in juli contact met de makers en werkte mee aan de totstandkoming van de aflevering, maar mocht niet bij de ‘acties’ zijn en vond dat verdacht.

Woensdagavond zendt de Amsterdamse stadszender een interview met hem uit. Op zijn Youtube kanaal heeft Frank Buis een reportage gezet waarin hij en burgemeester Van der Laan worden geïnterviewd. Van der Laan zegt daarin dat er volgende week een persconferentie over de kwestie wordt gehouden. Bekijk de reportage hier:

Geef een reactie

Laatste reacties (12)