66

Nationale Politie handhaaft hoofddoekverbod

Een buitengewoon opsporingsambtenaar in functie mag geen hoofddoek dragen. Bij dat standpunt blijft de Nationale Politie ook al oordeelde het College voor de Rechten van de Mens (CRM) anders. Die zaak was aangespannen door Sarah Izat een medewerker van de Rotterdamse politie die na een dienstverband als medewerker tot buitengewoon opsporingsambtenaar werd opgeleid en toen verrast werd door het hoofddoekverbod. Izat wenste tijdens het uitoefenen van haar nieuwe functie een hoofddoek te dragen maar dat mocht niet vanwege het neutraliteits-principe. Het CRM oordeelde dat het verbod onterecht was omdat Izat voornamelijk telefonisch werk doet en burgers dus niet geconfronteerd worden met haar kleding.

De Volkskrant meldt:

In een brief aan het CRM laten de Nationale Politie en de minister van Justitie & Veiligheid weten onverminderd te hechten aan de neutraliteit van de politieambtenaar in publiekscontact. ‘Aan de onpartijdige en onafhankelijke uitstraling ontleent de politie mede het vertrouwen van de burger dat de achtergrond of persoonlijke opvattingen van de politieambtenaar geen rol spelen bij de beoordeling van situaties waarin de politietaak wordt uitgevoerd’, schrijft de politie.

Izat mag wel een hoofddoek blijven dragen tijdens haar werk, mits ze geen uniform aantrekt. De politie zegt strenger te gaan controleren op religieuze uitingen en andere neutraliteitsschendingen bij agenten in uniform.

Video Sarah Izat in november bij RTV Rijnmond:

Geef een reactie

Laatste reacties (66)