11

Nationale Politie registreert vluchtelingen

Nieuw politieteam moet assisteren bij aanmelding van migranten

De Nationale Politie richt een nieuw team op dat moet helpen bij het kanaliseren van het toenemende aantal vluchtelingen in Nederland. Het aanmeldcentrum in Ter Apel raakt overspoeld dus zal het team in Amsterdam, Rotterdam, en de Noord-Brabantse Budel helpen bij het registreren van migranten.

Het is voor het eerst dat de politie gaat assisteren bij het aanmelden van vluchtelingen. Volgens Paul van Musscher van de Nationale Politie helpt het bij het aanmeldproces versnellen.

Als vluchtelingen geregistreerd zijn en de status bekend is, kunnen het COA en de IND veel sneller zorgen voor een vlotte doorstroom. Zo komen er plekken in asielzoekerscentra weer vrij voor de nieuwe instroom.

De politie biedt ook ondersteuning aan de brigades van de marechaussee die in treinen, schepen en vrachtwagens patrouilleren op zoek naar mensensmokkelaars.

We willen ook weten of er mensen tussen zitten die onterecht gebruikmaken van de asielinstroom. Nadrukkelijk gaan we kijken hoe de reis is geweest en wat er is gebeurd”, aldus Van Musscher.

Het actieteam zal – door de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee -samengesteld worden uit agenten van alle regio’s. De details over het team zijn nog niet duidelijk. Wel benadrukt Van Musscher dat de vluchtelingen door het politieteam op een menselijke manier behandeld zullen worden.

Wij beseffen heel goed dat ze uit een vreselijke oorlogssituatie komen en een erbarmelijke reis achter de rug hebben. We beseffen ook dat over deze mensen soms een verkeerd beeld bestaat alsof het terroristen zijn. We willen laten zien dat we er ook zijn voor hun veiligheid. We zullen ze beschermen als het moet, en bij strafbare feiten optreden.

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (11)