169

Nationale rouw

Update: Separatisten erkennen bezit Buk-raketten ... Veel initiatieven van burgers en bedrijven om rouw in acht te nemen ... Vlaggen halfstok, kerkklokken luiden ... Eerste lichamen MH17 aangekomen op Eindhoven Airport … Kamerdebat uitgesteld 

Premier Rutte heeft woensdag uitgeroepen tot nationale dag van rouw. Op vliegveld Eindhoven wordt de eerste vlucht met stoffelijke resten verwacht, naar schatting 200 lichamen, van passagiers en bemanning die omkwamen bij de vliegtuigcrash met de MH17 in Oekraïne.

De eerste twee militaire vliegtuigen worden woensdag om 16.00 uur verwacht op Eindhoven Airport. Daarna zal een trompetsignaal klinken en een minuut stilte in acht genomen worden. Naast de nabestaanden zullen ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima, premier Rutte en vicepremier Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.

Op alle overheidsgebouwen zal morgen de vlag half-stok hangen. Ook kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Met name gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen.

Het uitroepen van een dag van nationale rouw is geen traditie. In 1962 werd er voor het laatst een dag van nationale rouw uitgeroepen na de dood van prinses Wilhelmina.

De repatriëring van de lichamen zal woensdag ‘fasegewijs’ gebeuren, vertelde Rutte tijdens een persconferentie. De Koninklijke Luchtmacht zal samen met een Australische Boeing C-17 een luchtbrug vormen om de lichamen van Charkov naar Eindhoven over te brengen. 

Update 21.26 uur
In plaats van 282 lichamen zouden er nu 200 lichamen geborgen zijn, meldt de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema. De OVSE liet weten dat er op de rampplek nog menselijke resten aanwezig zijn, maar de bergingswerkzaamheden lijken volgens de OVSE stopgezet. Ondanks dat nog niet alle lichamen gevonden zijn, wordt de rampplek nog steeds niet bewaakt. Zelfs het rood-witte lint dat op sommige plekken was gespannen, is weggehaald.

Update 23.25 uur

Het Kamerdebat over de MH17 van woensdag is ook uitgesteld in verband met de nationale rouwdag. De publieke omroep zal geen reclame uitzenden en zorgen voor een gepast programma waarin geen amusement voor zal komen. Ook zullen de A2 en A27 volledig afgezet worden wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg weer vrij.

Update 08:30

Nederland heeft de laatste vijftig jaar geen nationale rouw afgekondigd. Daarom weten veel instanties niet wat er precies moet gebeuren, meldt BNR.

De laatste keer dat heel Nederland rouwde is meer dan vijftig jaar geleden en daarom is het voor veel burgemeesters even wennen. Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en burgemeester van Haarlem, kreeg dan ook vragen van andere burgemeesters hoe zij zich in deze situatie moeten opstellen. “Bij ons bureau kwamen wel tien tot twintig belletjes binnen wat dit precies inhoudt en of er een protocol voor is. Dat is er eigenlijk niet. Zoals de premier al zei: iedereen moet dat invullen op de manier die hem het best past.” Schneiders zelf denkt dat vooral stilte en rust belangrijk zijn om de rouwdag tot zijn recht te laten komen. “Noem het maar bezinning. Activiteiten die zich daar niet mee verhouden kun je als burgemeester ontmoedigen.

Update 9:40
In Charkov zijn de eerste lichamen aan boord gebracht van het militaire vliegtuig dat de stoffelijke resten naar Nederland vervoert. 

In verband met de minuut stilte om 16:00 uur wordt het vliegverkeer boven Nederland gedurende 13 minuten stilgelegd. Er mogen geen vliegtuigen landen of opstijgen. Vanavond geldt er ook een beperking van het vliegverkeer boven Amsterdam in verband met de stille tocht die gehouden wordt in de hoofdstad.

Ook op sociale media wordt gerouwd:

Bij een herdenking op de aids-conferentie in Melbourne heeft Bill Clinton opgeroepen naar de speech van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bij de VN Veiligheidsraad te kijken. Een deel van de passagiers van MH17 was op weg naar de conferentie.

Update 11.30
Ook bewoners van de dorpen in het rampgebied hebben woensdag de slachtoffers herdacht. De BBC heeft hier een reportage over

Update 12.00
In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om de nationale rouw in acht te nemen. Het AD noemt een aantal voorbeelden:

Zo zal het treinverkeer in Nederland één minuut stilstaan, luidt de Domtoren 5 minuten lang de omfloerste rouwklok en staan alle molens in rouwstand.

De 166 deelnemers aan de Twentse Rolstoelvierdaagse in Borne zullen aan de start van de tweede etappe om 16:00 even stilstaan (..)

In heel Nederland luiden vanmiddag tussen 15.55 en 16.00 uur de kerkklokken. De Domtoren luidt 5 minuten lang de omfloerste rouwklok. (..)

De hele dag door staan alle molens in de zogenoemde rouwstand (..) Als de wieken in de rouwstand staan, is de onderste wiek iets naar rechts verschoven. (..)

Commerciële radiozenders Radio 538, Q-music en Sky Radio hebben hun uitzendingen vandaag volledig aangepast aan de dag van nationale rouw. Er zijn geen reclameboodschappen te horen en de muziekkeuze is minder uitbundig (..)

De hele dag zal er ook geen reclame te zien en te horen zijn op Nederland 1, 2 en 3 en op Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en op radiozender FunX. De tv-zenders van RTL zijn woensdagmiddag tussen half 4 en 6 uur reclamevrij.

Update 12.30
Joyce van den Ham zong dinsdag 22 juli in het programma van Giel Beelen op radio 3FM een eerbetoon aan de slachtoffers van MH17. Joyce zette zaterdag 19 juli het nummer op haar Facebook. Daarna werd het liedje volop gedeeld en Giel nodigde Joyce dinsdag uit om het live te komen spelen op De Speelplaats. Het nummer is voor de helft voor Joyce zelf geschreven en het andere stuk komt uit het nummer ‘Ga Nooit Heen Zonder Te Groeten’ van Toon Hermans. Beluister het lied hier:

Tegen 16:00 uur landde op Eindhoven het eerste Australische transportvliegtuig met stoffelijke overschotten, vrijwel meteen gevolgd door een tweede toestel

Een trompet klonk en Nederland hield een minuut stilte.

In Rotterdam agenten.

In een zwembad in Almelo

Op de redactie van De Nieuws BV in Hilversum

Update 19.00
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft laten weten dat er geen bewijs is gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, ofwel één van de twee zwarte dozen. Het OVV meldt dat de recorder met succes is uitgelezen. Donderdag wordt de andere zwarte door onderzocht.

In het oosten van Oekaïne zijn woensdag, nabij de plaats waar vlucht MH17 is neergeschoten, twee gevechtsvliegtuigen van het regeringsleger uit de lucht geschoten. De Oekraïense Nationale Veiligheidsraad heeft laten weten dat de raketten waarschijnlijk vanaf Russisch grondgebied zijn afgevuurd.

De stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp van vlucht MH17 zullen de komende dagen stapsgewijs met twee vliegtuigen aankomen. Hierbij zullen de vliegtuigen, met als woensdag, omstreeks 16.00 uur landen op vliegbasis Eindhoven en wordt de ceremonie zoals deze woensdag plaatsvond herhaald. De opritten van snelwegen en provinciale wegen worden ook dan weer afgezet voor het vervoer van de slachtoffers, om een waardige doorgang te kunnen garanderen.

Update 19.30
Een pro-Russische rebellencommandant in Oekraïne heeft bevestigd dat de separatisten de beschikking hebben gehad over Buk-raketten. Vermoedelijk is daarmee het passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines neergeschoten. Dat meldt persbureau Reuters. Het persbureau citeert commandant Aleksandr Chodakovski.

Samen met Oekraïne en Australië werkt Nederland momenteel aan een VN-resolutie. De bedoeling is dat agenten de rampplek moeten beveiligen, zodat de onderzoekers er ongestoord hun werk kunnen gaan doen. De resolutie moet deze week nog worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad.

Update 21.00
Woensdagavond wordt een extra ministerraad gehouden op het Catshuis. Daar wordt vanaf 20.30 overlegd over ‘de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofdoelstellingen van het kabinet bij de aanpak van de nasleep van de vliegtuigramp’. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

cc-foto: gerard stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (169)