34

Nationalistische regering Oostenrijk weigert Verdrag van Marrakesh

Oostenrijk trekt zich terug uit het migratiepact van de Verenigde Naties. Volgens de regering, bestaand uit de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ, zorgt het verdrag voor een verwatering van de scheidslijn tussen legale en illegale migratie. Oostenrijk bevindt zich met de beslissing in het gezelschap van de Verenigde Staten en Hongarije.

Het pact staat gepland om in december te worden ondertekend. De 34 pagina’s tellende overeenkomst heeft als doel de vluchtelingenstroom in beter georganiseerde banen te leiden en om de rechten van vluchtelingen nauwkeuriger te definiëren. Ondertekenaars van het pact spreken met elkaar af de druk op landen met veel vluchtelingen te beperken en dat de zelfredzaamheid van nieuwkomers wordt bevorderd.

Volgens de Oostenrijkse kanselier Kurz (ÖVP) gaat het pact ten koste van de soevereiniteit van landen, dit terwijl het pact slechts om de intentie gaat en niet bindend is. Sterker nog, in het pact staat nadrukkelijk vermeld dat landen hun migratiebeleid zelfstandig moeten organiseren.

Het pact, ook wel het Verdrag van Marrakesh genoemd, naar de stad waar de ondertekening zal plaatsvinden, kwam in juli tot stand. Van de 193 VN-lidstaten, haakte alleen de Verenigde Staten direct af. Pas later trok ook Hongarije zich terug. Nederland is voornemens het verdrag gewoon te ondertekenen, ondanks kansloze dreigementen met moties van wantrouwen van Geert Wilders.

Bron: NOS / cc-foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (34)