11

‘Natuur en Milieu’ gaat handelen in emissierechten

Gekochte rechten worden direct vernietigd

De Stichting Natuur en Milieu denkt een goede manier te hebben gevonden om emissierechten (rechten om CO2 uit te stoten) voor de neus van de industrie weg te kapen en te vernietigen.

Dat meldt Vroege Vogels. De organisatie gaat via een eigen CO2-markt uitstootrechten verkopen aan bedrijven en particulieren, die deze dan meteen laten vernietigen. Dat heeft een woordvoerder van Natuur en Milieu vrijdag laten weten.

De markt bestaat uit een speciale website (www.CO2markt.eu) waar bedrijven en particulieren voor 11,50 per ton aan CO2-uitstootrechten een aankoop kunnen doen, ter compensatie van hun eigen uitstoot. Dat bedrag is een aanbiedingsprijs voor de eerste 500 ton, exclusief administratiekosten van eenmalig 10 euro. Natuur en Milieu koopt de rechten vervolgens op de emissiemarkt en vernietigt deze meteen.

De milieuorganisatie heeft bij enkele bedrijven onderhands de hand gelegd op uitstootrechten die deze firma’s toch niet nodig hadden. ,,Dat doen we via een lagere prijs dan de marktprijs,” aldus de zegsman. ,,De bedrijven vonden het een sympathiek idee.”

Het is de bedoeling dat de kopers van de rechten hun eigen uitstoot door bijvoorbeeld autorijden of douchen compenseren. In Nederland wordt de handel in emissierechten gecontroleerd door de Nederlandse Emissieautoriteit. De milieuorganisatie heeft een rekening van de autoriteit gekregen, een voorwaarde om rechten te kunnen aanschaffen.

Foto CC: dmytrok

Geef een reactie

Laatste reacties (11)