26

Natuur loopt op lente vooruit

Temperatuurstijgingen zorgen dat planten en dieren zeker een maand op de kalender vooruit lopen

Hoewel de temperaturen al 25 jaar aan het stijgen zijn, heeft de op twee na warmste winter in 300 jaar grote verwarring gezaaid in het Nederlandse landschap. Half februari staan de rozen al in de knop, krokussen en narcissen al in bloei en vullen de vogels ’s ochtends de lucht met hun gezang.

Ben van Oijen van ‘tuin-ideeënpark’ de Tuinen van Appeltern vertelt in de Volkskrant dat hij unieke dingen ziet gebeuren in zijn tuinen:

Ik heb ook hortensia’s in blad staan. Dat kan eigenlijk helemaal niet. Ik heb rozen gezien die knoppen maken, de vroege heesters staan al in bloei en we moeten al gras maaien. Sowieso is het gras de hele winter groen gebleven. Het is extreem.

Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen Universiteit, noemt de situatie ‘zeer bijzonder’:

De gevolgen voor de natuur zijn vergaand. De gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid, en het maarts viooltje komen al in bloei, ruim een maand vroeger dan gemiddeld. Ik heb de eerste bloei van sleedoorn al binnen en zelfs al de eerste hondsdrafmeldingen. Daarvan lag de gemiddelde eerste bloei vijftig jaar geleden op 16 april.

Ook insecten en vogels zijn er vroeger bij. Jan Willem Vergeer van Sovon Vogelonderzoek:

Eigenlijk zijn alle standvogels al flink bezig. De vroege lente kan vooral een probleem zijn voor de lange-afstandstrekkers. Als zij straks terugkomen, zijn de standvogels al volop aan het broeden, er is meer voedselconcurrentie en ze zijn misschien te laat voor de insectenpiek.

En de mens? Die krijgt de komende dagen te maken met sterk oplopende pollenconcentraties. Van Vliet:

De hooikoorts-klachtenscore op Allergieradar.nl loopt nu al op tot 7 waar 10 het maximum is. En veel mensen die nu denken dat ze gewoon verkouden zijn, hebben in werkelijkheid last van hooikoorts.

cc-foto: Frans de Boer

Geef een reactie

Laatste reacties (26)