31

Natuurgebied Oostvaarderswold komt er voorlopig niet

Rijk laat het afweten bij financiering. Raad van State stelt boeren in het gelijk

De Raad van State (RvS) heeft woensdag een streep getrokken door de aanleg van natuurgebied Oostvaarderswold in Flevoland. De Raad meent dat onvoldoende is aangetoond dat er genoeg geld is om het gebied te realiseren, zo meldt het AD. Met het vonnis stelt de raad een aantal boeren en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) in het gelijk. Zij stapten naar het hoogste bestuursrechtorgaan, omdat hun bedrijven zouden moeten wijken voor het natuurgebied. Het Rijk zou de aanleg financieren, maar trok zich in 2010 terug.

De provincie Flevoland was in opdracht van het Rijk al begonnen met de versnelde aanleg van het 1800 hectare grote natuurgebied dat de Oostvaardersplassen (foto) en het Horsterwold bij Zeewolde met elkaar moest verbinden. Het Rijk zegde 240 miljoen euro toe, maar maakte tot nu toe slechts 40 miljoen euro over. Flevoland gaf echter al veel meer uit, naar eigen zeggen 140 miljoen euro, onder meer om landbouwgrond in het gebied op te kopen, zo schrijft het AD.
De provincie stapte vorig jaar december naar de rechter om alsnog de 240 miljoen euro los te krijgen van het Rijk. Die zaak werd vlak voor kerst aangehouden, omdat staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) weer om de tafel wilde. Beide partijen zijn nog in gesprek over het bedrag dat Flevoland krijgt.
De uitspraak van de Raad van State over de aanleg van het Oostvaarderswold is hard aangekomen bij natuurorganisaties het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Het Flevo-landschap. Verantwoordelijk provinciebestuurder Marc Witteman twitterde teleurgesteld: 

Inpassingsplan #oostvaarderswold vernietigd door de Raad van State. Ik ben even sprakeloos…. #teleurstelling #onbegrip #yam

AD: RvS zet streef door Oostvaarderswold

Foto-cc: Cermivelli

Geef een reactie

Laatste reacties (31)