22

Natuurlijke vijanden blijken beste bestrijders eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de laatste jaren uitgegroeid tot een natuurramp. De overlast bestaat niet alleen uit vreselijke jeuk maar leidt er bijvoorbeeld ook toe dat de eik, waar de rups in verblijft, van favoriete boom plots tot een plaag is geworden en steeds vaker gekapt wordt.  Alleen al in de bosrijke provincie Gelderland worden er miljoenen euro’s uitgegeven om het overlastgevende dier te bestrijden. Uit onderzoek in Drenthe blijkt nu dat er een effectieve manier bestaat om het gevecht met de rups te winnen: de inzet van natuurlijke vijanden. RTL Nieuws meldt:

Het dorp Wapserveen verenigde zich in de strijd tegen de eikenprocessierups. Inwoners, boeren, de plaatselijke basisschool en de gemeente zorgden voor de komst van nestkastjes en er werden duizenden planten aangeplant om sluipwespen en sluipvliegen te lokken. Insecten en vogels eten de rupsen op, waardoor de populatie afneemt. Dat ze juist in Drenthe experimenteren met het inzetten van dieren en planten om de eikenprocessierups te bestrijden, is volgens insectenonderzoeker Silvia Hellingman niet zo vreemd. Ze woont zelf in Wapserveen en herkent de overlast. “Drenthe heeft de grootste eikendichtheid van Nederland en mogelijk zelfs van heel Europa. Ze hebben er hier veel last van.” 

Naast insecten als sluipwespen die afrekenen met de rups helpen ook andere diersoorten als koolmezen, pimpelmezen, mussen en grootoorvleermuizen de plaag te temmen. Uit het onderzoek blijkt dat met behulp van deze dieren het aantal rupsennesten met 80 procent is afgenomen.

cc-foto: Walwyn

Geef een reactie

Laatste reacties (22)