Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Natuurmonumenten stuurt 400 gelukkige schapen naar de slacht

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ANP-schapenherder_300.jpg
Update: Natuurmonumenten buigt zich na storm van kritiek over reddingsplan voor herders
Update 11:17 Samen met andere natuurbeheerders en overheden wil Natuurmonumenten een “herdersplan” maken, waarin wordt aangegeven voor hoeveel rondtrekkende kuddes er plaats is in Nederland, en wie dat moet gaan betalen. Natuurmonumenten kreeg tientallen opzeggingen nadat bekend werd dat een Veluwse herder failliet gaat nu de organisatie kieat voor een goedkopere manier van kuddebeheer.
Schaapherders kan niemand meer betalen, zelfs Natuurmonumenten niet. Herder Chris Grinwis die met zijn kudde Het Soerel rondtrekt op de Veluwe is failliet. Omdat Natuurmonumenten hem, naar eigen zeggen, een grote klus ‘door de neus’ heeft geboord, moet hij zijn 400 schapen naar de slacht brengen.
Tegen RTL Nieuws vertelt Grinwis dat Natuurmonumenten een groot bedrijf heeft ingeschakeld dat in het vervolg schapen zal leveren voor de Veluwse heidevelden. Deze schapen worden vervolgens op een stukje hei in een omrasterd gebied neergezet. Wanneer die plek kaal gegeten is, worden de dieren weer opgehaald en op een nieuwe plek uitgezet.
Natuurmonumenten beweert dat Grinwis te duur is omdat hij ervoor kiest op een traditionele manier zijn schapen te hoeden. “Het kan moderner en voordeliger”, aldus een woordvoerster. Met Grinwis zijn er nog maar zo’n 15 schapenherders in Nederland die met kuddes rondtrekken. Ze hebben allemaal moeite om rond te komen omdat natuurbeheerders steeds meer op de kosten gaan letten.
Dat is natuurlijk een drama voor hen”, aldus Natuurmonumenten. “Maar wij moeten kiezen voor een efficiënte manier van werken. Er blijven altijd schapen lopen op de hei, maar daar hoeft niet de hele dag een herder met honden bij te zijn.
ANP: Natuurmonumenten wil ‘herderplan’ maken
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.