26

Natuurorganisaties: Geen ballonnen op 30 april!

Jaarlijks gaan duizenden vogels en zeedieren dood doordat ze de plastic ballonnen eten of erin verstrikt raken

Natuurorganisaties roepen gemeenten op geen ballonnen los te laten tijdens de troonwisseling op 30 april. Bijna alle dorpen en steden zijn van plan dit te doen. De gemeente Amsterdam wil 150.000 ballonnen loslaten na de Koningsvaart. De meeste ballonnen komen na hun avontuur terecht in zee waar ze een bedreiging voor dieren zijn.

Get Microsoft Silverlight
Staatsbosbeheer, natuurmonumenten, Greenpeace, de Vogelbescherming en The Black Fish hebben de handen ineen geslagen tegen de ballonnenvervuiling. Vogels en zeedieren eten de restjes plastic op of raken er in verstrikt en gaan dan dood.

In Amsterdam zijn de PvdD en de SP ook tegen het loslaten van de ballonnen. 

Als dat gebeurt, heeft dat een flinke impact op het milieu. Daar gaan dieren aan dood, die verstikken. En we hebben al wat problemen met de plastic soep”, aldus de PvdD in een persverklaring.

Laurens Ivens van de SP verbaast zich over het grote aantal ballonnen dat de gemeente Amsterdam wil loslaten. “Dit kan niet goed zijn voor het imago van Amsterdam als milieubewuste stad. Hoort dit wel bij een sober feestje?”

Burgemeester Eberhard van der Laan zei donderdag dat het om ‘biologisch afbreekbare ballonnen’ gaat, maar ook dat vinden de natuurorganisaties niet genoeg. Het duurt volgens actievoerder Peter dan alsnog 10 jaar voordat de plastic ballonnen in het zoute water worden afgebroken. Kleanworld.nl publiceerde donderdag zijn open brief aan prinses Amalia.

Je vader heeft zich al heel lang sterk gemaakt voor schoon water. Hij zou dus niet willen dat onze oceanen viezer worden. Maar hij heeft het nu te druk met de kroning. Zou jij daarom de burgemeester van Amsterdam willen vragen geen ballonnen op te laten? Dan kan de kroning een feest worden voor iedereen, ook voor alle dieren. Wat je ook beslist, ik wens je heel veel plezier op 30 April en wees maar trots op je papa.”

Inmiddels is er een protest Facebookpagina aangemaakt tegen het loslaten van de ballonnen in Amsterdam. Wanneer Van der Laan de ballonnenviering toch doorzet zijn de actievoerders van plan zaterdag 20 april te protesteren.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)