11

NAVO: Afghanistan in 2014 verantwoordelijk voor eigen veiligheid

Update: Obama vraagt 'serieuze bijdrage' van Nederland. Vanaf begin 2011 geleidelijke overdracht van taken aan Afghaanse troepen en politie

De Afghanen moeten in 2014 zelf de verantwoordelijkheid gaan dragen voor de veiligheid in hun land. De NAVO gaat de verantwoordelijkheid vanaf 2011 geleidelijk overdragen, te beginnen in enkele provincies en districten. Dat meldt de Pers zaterdag.

Het plan is zaterdag bekend gemaakt op een bijeenkomst in Lissabon, in de marge van een NAVO-top, zo schrijft de Pers. De Navo leidt in Afghanistan de internationale troepenmacht ISAF, waarvan ook Nederland deel uitmaakt.
Als eind 2014 de overdracht aan de Afghaanse strijdkrachten en politie is afgerond, betekent dat niet dat de internationale troepen zich allemaal uit het land hebben teruggetrokken. “We blijven zolang als nodig is om onze taak te voltooien”, benadrukte NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Hij wil geen “veiligheidsvacuüm” laten ontstaan, waardoor de radicaalislamitische Taliban weer de macht zou kunnen grijpen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Nederland om een “serieuze bijdrage” gevraagd voor de trainingsmissie van militairen en agenten in Afghanistan. Dat verklaarde premier Mark Rutte na afloop van de top, zo meldt NRC Handelsblad.

Op de NAVO-top beloofden 27 van de 28 lidstaten een bijdrage. Alleen Nederland kon geen toezeggingen doen.

Lees meer bij de Pers: Afghanen moeten vanaf begin 2011 zelf aan de bak

NRC: Obama vraagt serieuze bijdrage van Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (11)