104

NAVO bombardeert Libische loyalisten

Donderdag was bloedigste dag tot nu toe... Ziekenhuizen stromen vol en lopen over... Amnesty roept voor- en tegenstanders op tot waarborging mensenrechten

De jacht op Khadaffi is begonnen. De rebellen hebben gisteren een prijskaartje op het hoofd van de Libische leider geplakt. Ze roepen mensen uit zijn directe omgeving op om hem over te leveren; dood of levend. Diegenen krijgt een bedrag van ruim honderd miljoen euro.

Update 23.30

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept de Veiligheidsraad op om een VN-missie naar Libië te sturen. De ontwikkelingen in Libië zijn nu in een ‘beslissende fase’ beland volgens. VN-troepen zouden de chaotische situatie moeten herstellen.

Update 15.25

Britse gevechtsvliegtuigen hebben een grote bunker van Khadaffi in Sirte gebombardeerd. Dat meldt onder meer de BBC op basis van bronnen van het Britse ministerie van Defensie. De bunker zou een commandocentrum van de dictator zijn, maar er zouden geen bronnen zijn dat Khadaffi zich hier schuilhield.

De Britse minister van Defensie Liam Fox verklaart tegenover de nieuwszender dat het  vinden van Khadaffi niet het doel van de aanval was, maar het demobiliseren van de Libische dictator en zijn troepen.
NAVO-troepen hebben behalve de bunker ook 29 met wapens beladen wagens in de buurt van Sirte gebombardeerd.

Amnesty international roept zowel de opstandelingen als de aanhangers van Khadaffi op rekening te houden met internationale mensenrechten: Iedereen moet ervoor waken dat gevangenen niet worden gemarteld. De oproep volgt een rapport van Amnesty waaruit blijkt dat zowel gevangen genomen aanhangers en tegenstanders van Khadaffi in Az-Zawiya zijn gemarteld.

Volgens ooggetuigen was donderdag de meest bloedige dag tot nu toe in de hoofdstad Tripoli. Dokters meldden gemiddeld 500 mensen per dag te hebben behandeld in het Tripoli Central ziekenhuis. Eén van de dokters, Nabil Bay, verklaart tegenover de New York Times het ziekenhuis al zes dagen niet te hebben verlaten.

Het ziekenhuis was zaterdag en zondag in handen van Khadaffi, de rebellen hebben het maandag overgenomen en elke dag worden we overweldigd met patiënten.”

Update 12.40:

Nederland erkent de Nationale Overgangsraad in Libië als nieuwe vertegenwoordiger van de Libische staat. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van België, Nederland en Luxemburg. De drie landen zitten samen in een internationale contactgroep voor Libië. Tot nu toe werd de NTC alleen als vertegenwoordiger van het volk gezien. Daar is nu ook ‘de staat’ aan toegevoegd.

De erkenning maakt het makkelijker om bevroren Libische tegoeden vrij te geven.

Update 20.00:

Libische opstandelingen hebben grote hoeveelheden voedsel en medicijnen ontdekt. Er zou genoeg voedsel zijn voor een stad twee keer zo groot als Tripoli, meldt voorzitter Jalil van de Nationale Overgangsraad. De tekorten die de afgelopen maanden in een groot deel van Libië zijn ontstaan, zij daarmee verleden tijd. Dat meldt NOS.

Update 18.00:

De Libische president Khadaffi heeft weer van zich laten horen. Deze keer middels een audo-opname op het pro-Khadaffi kanaal Al Orouba. Dat meldt NOS. Khadaffi riep zijn aanhangers op door te gaan met vechten tegen de opstandelingen. Khadaffi:

Iedereen moet de straat op. Het is het martelaarschap of de overwinning. Ga voorwaarts het land in. De vijand zal worden verslagen.

Khadaffi wordt beschuldigd van zware misdaden tegen de mensheid. Wanneer hij gevangen genomen wordt zal hij direct opgeëist worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Woordvoerder van de rebellen, Guma el-Gamatry zegt tegen de BBC dat de mensen om Khadaffi heen dezelfde lasten worden opgelegd als de Libische leider, maar nu een kans hebben om daar onderuit te komen. 

Er is nu een enorme psycholigische stimulans voor hen. Als ze onder hun straf uit willen komen en Khadaffi aangeven, zullen ze niet vervolgd worden.

Opstandelingen in Libië meldden vlak voor de uitzending dat ze de kolonel op het spoor zijn. Een gebouw vlakbij het voormalige hoofdkwartier van de Libische leider zou zijn omsingeld. In de omgeving wordt er gevochten. De opstandelingen menen dat niet alleen Khadaffi zich daar schuil houdt, maar ook zijn familie.

Ook hebben de rebellen Khadaffi een veilige uitvlucht uit het land aangeboden als hij zijn leiderschap neerlegt. Maar die mogelijk zal hij niet aangrijpen, denkt Gamaty. “Ik denk dat Khadaffi liever dood gaat of gevangen genomen wordt dan dat.”

Intussen gaan de gewelddadigheden in de hoofdstad door en in Khadaffi geboortestad Sirte heeft het leger zich nog niet overgegeven. Ook is er nog steeds niets bekend over waar de kolonel zich schuilhoudt. De rebellen geloven er wel in dat hij zich in Tripoli of in de omgeving van de hoofdstad bevindt. Khadaffi heeft in een radiobericht gezegd zich pas over te geven als hij wint of in de strijd omkomt.

Zowel de rebellen als de NAVO hopen dat de jacht op Khadaffi geen langdurige strijd wordt. De langer hij zoek is, hoe langer het duurt voordat zijn troepen het bijltje er bij neergooien. De rebellen en de NAVO hebben om die reden hun intelligentiediensten op scherp gesteld. Geheime agenten op de grond zijn ingezet om alle geruchten na te trekken. Satellieten speuren naar uitzonderlijke konvooien die richting de woestijn trekken en ook wordt Khadaffi’s radiobericht van afgelopen nacht uitvoerig onderzocht op enige aanwijzingen over zijn schuilplaats.

Er zijn verschillende theorieën over zijn schuilplaats. Onder Tripoli zou een groot ondergronds tunnelnetwerk liggen waar hij zich kan schuilhouden of vanwaar hij naar een andere geheime plek kan trekken. Sommige geloven dat hij richting zijn geboortestad Sirte is vertrokken. Anderen denken dat hij naar het zuiden is gegaan om steun te zoeken bij stammen en waar vandaan hij makkelijk de grens over kan trekken.

BBC: Rebels appeal for Gaddafi capture

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (104)