67

NAVO-chef waarschuwt Rusland voor ‘historische fout’

Spanning loopt op in Charkov en Donetsk ... Amerikanen en Russen beschuldigen elkaar over en weer van inmenging ... NAVO-chef: 'Rusland begaat historische fout als het Oost-Oekraïne binnenvalt'

In Oost-Oekraïne loopt de spanning nog hoger op. Onder meer in de plaatsen Charkov en Donetsk kwam het maandagavond tot confrontaties tussen pro-Russische betogers en Oekraïense ordetroepen. Moskou vreest dat het geweld zal leiden tot “een burgeroorlog” en waarschuwt dat het Kremlin de Russische bewoners van Oost-Oekraïne zal beschermen door in te grijpen.


Pro-Russische activisten hadden in Charkov en Donetsk (regerings-)gebouwen bezet, waarop de Oekraïense regering speciale politie-eenheden heeft ingezet om de gebouwen te ontruimen. Hierbij zijn zeker zeventig mensen opgepakt. ‘Terroristen’, aldus de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina. De gearresteerden worden verdacht van “illegale handelingen die te maken hebben met separatisme, het organiseren van massale onlusten, het aanbrengen van schade aan de gezondheid”. Zowel in Donetsk als in Charkov eisen de pro-Russische seperatisten een referendum over het gebied. Zij willen zich het liefst aansluiten bij Rusland.

De Oekraïense regering zou inmiddels ook militairen naar Oost-Oekraïne hebben gestuurd, die kunnen ingrijpen bij een Russische actie. Rusland heeft op haar beurt tienduizenden militairen verzameld bij de grens met Oekraïne. Tot grote zorgen van NAVO-secretaris-generaal Rasmussen. Hij heeft Rusland opgeroepen de troepen terug te trekken. “Elke stap van de Russen richting Oost-Oekraïne betekent een escalatie in plaats van een de-escalatie.”

Terwijl de Amerikanen de Russen ervan beschuldigen de pro-Russische betogers te hebben opgezet om escalatie uit te lokken, beschuldigen de Russen de Amerikanen ervan huurlingen in te hebben gezet. In een statement zegt het Russische ministerie:

We zijn met name bezorgd over de operatie met 150 Amerikaanse huurlingen van het bedrijf Greystone Ltd, die zich kleden in het uniform van de Oekraïense Sokol-elitetroepen.

Mocht Rusland Oost-Oekraïne binnenvallen, dan maakt het een ‘historische fout’, waarschuwt Rasmussen.

De Transnitrische president Jevgeni Sjevtsjoek heeft maandag laten weten dat zijn regio – in het grensgebied van Moldavië/ Oekraïne – ook erkend wil worden als onafhankelijk en uiteindelijk op wil gaan in Rusland. Sjevtsjoe: “Onze droom is een succesvol, onafhankelijk Transnistrië, samen met Rusland.”
cc-foto: From Beyond The Wall

Geef een reactie

Laatste reacties (67)