33

‘NAVO moet zich richten op ander soort oorlogsvoering’

De NAVO moet zich gaan richten op hybride oorlogsvoering. Het bondgenootschap, dat deze week 70 jaar bestaat, kan niet lijdzaam afwachten wat Rusland en China doen in cyberspace. Het moet zelf initiatieven nemen om die landen de baas te blijven. Dat zegt Jamie Shea, net gepensioneerd als topambtenaar bij de NAVO, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

“Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid, kan iedereen iemand aanvallen op elke plek en op elk moment. Het maakt niet uit of je aan de andere kant van de wereld bent. En alles kan doelwit worden. Vroeger waren dat militaire installaties, maar nu kan het ook jouw containerbedrijf zijn, de haven van Rotterdam, de telecommunicatie, het bankensysteem. Het grote probleem met cyber is dat regeringen nu álles en iedereen moeten verdedigen”, zegt Jamie Shea. “De persoon die de baas is over kunstmatige intelligentie, over biomedische technologie, hypersonische raketten, robots en ruimtetechnologie, die gaat de oorlog winnen. Daar ligt de uitdaging. Europa heeft de industriële kennis, belangrijke universiteiten en de mensen. Het gaat er nu om de juiste investeringen te doen. We moeten handelen voor het te laat is.”

De voormalige NAVO-topman waarschuwt voor China. De NAVO-landen moeten goed nadenken hoe daarmee om te gaan: “Anders komt er een dag dat je je realiseert dat een vreemde macht jouw vitale havens heeft opgekocht en een deel van je spoorwegen. Dat die al je moderne 5G-communicatie runt en dus ook de sleutel heeft tot jouw internet of things.” Volgens Shea moet snel werk worden gemaakt van modernisering van het internationaal recht. Wat mag een killer robot in welke omstandigheden, is bijvoorbeeld de vraag. “Als we daar tien of twintig jaar mee wachten, zijn we te laat. Dan is het paard de stal uit en op hol geslagen.”

Shea heeft de Amerikaanse president Donald Trump een paar keer achter gesloten deuren meegemaakt: “Trump is een beeldenstormer. Hij houdt ervan heilige huisjes omver te schoppen. Hij is een zakenman, geen politicus. Hij stelt fundamentele vragen waar niemand anders mee komt. Dat doet-ie overal. Niet alleen bij de NAVO, maar ook bij de EU, de VN, NAFTA, de WTO – er is nauwelijks een internationale organisatie waarbij Trump niet heeft gevraagd: waarom bestaat dit nog? NAVO moet zelfvertrouwen hebben: wij kunnen zo’n vraag aan.”

cc-foto: Friends of Europe

Geef een reactie

Laatste reacties (33)