29

NAVO niet vies van kinderarbeid

Bakstenen voor bouwprojecten in Afghanistan gemaakt door kinderen… Excuus: Niemand anders maakt ze

De NAVO/ISAF gebruiken in Afghanistan bakstenen voor hun bouwprojecten die gemaakt worden door kinderen. Ze maken hiermee gebruik van dwangarbeid. De Tweede Kamer is begin 2011 op de hoogte gesteld van de praktijken en heeft aangedrongen op actie. Tot nog toe is er niets veranderd. Geopperd wordt dat er nu eenmaal geen bakstenen verkrijgbaar zijn die niet door kinderen zijn gemaakt.


De website kinderarbeid.nl meldt:

Op 21 juni 2011 lieten minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen aan de Kamer weten dat kinderarbeid en uitbuiting voor NAVO/ISAF belangrijke criteria zijn voor de beoordeling met welke uitvoerders en onderaannemers zij in zee gaat. Ook zou NAVO/ISAF “zijn uiterste best doen om de aanvoerlijnen van de uitvoerders in kaart te brengen”.

Uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie blijkt nu dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. In het rapport is te lezen:

Gedwongen arbeid, vooral gedwongen kinderarbeid, is zo alom aanwezig in de baksteenindustrie in Zuid-Azië dat bakstenen voor elk project in Afghanistan, klein of groot, per definitie uit baksteenovens komen die gedwongen kinderarbeid gebruiken. NAVO projecten gebruiken daarom inderdaad bakstenen die door kinderen zijn gemaakt”.

Lees hier meer over dit onderwerp.

cc-foto: DVIDSHUB

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (29)