66

NAVO: Russische dreiging kost geld

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen roept NAVO-landen in Oost-Europa op om te investeren in defensiebudget, waarschuwt voor Russische overmacht

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen roept NAVO-landen in Oost-Europa op om te investeren in hun defensiebudget, terwijl er nu vaak bezuinigd wordt. Rasmussen waarschuwt dat Rusland al jarenlang de uitgaven voor defensie opschroeft en dat het land duidelijk een nieuwe invloedssfeer probeert te creëren, wat in strijd is met het internationaal recht en met afspraken die Rusland zelf heeft ondertekend.

Hoewel de NOS bericht dat Rasmussen Europese leden van de NAVO oproept om niet langer te snijden in hun defensiebudget, meldt REUTERS dat de NAVO-topman het specifiek over Oost-Europese lidstaten heeft. Hij deed zijn uitspraken dan ook op een veiligheidsoverleg tussen Slowakije, Polen, Hongarije en Roemenië, vier landen die een grens delen met Oekraïne.

Rasmussen wijst erop dat Rusland al jarenlang de uitgaven voor defensie opschroeft:

In de afgelopen vijf jaar heeft Rusland elk jaar de defensiebegroting met 10 procent verhoogd. In tegenstelling tot diverse Europese NAVO-landen, die in dezelfde periode tot wel 20 procent bezuinigd hebben op hun defensie-uitgaven. Vooral in Centraal- en Oost-Europa is heel diep gesneden in het budget. Dit is geen houdbare situatie. De tijd om te stoppen met bezuinigen en de trends om te keren is nu. Afgaande op de handelingen van Rusland is het doel duidelijk. Rusland probeert een nieuwe invloedssfeer te creëren, in strijd met het internationaal recht en fundamentele afspraken die het land zelf heeft ondertekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)