11

‘NAVO verspilt geld bij aanschaf materieel’

Secretaris-generaal Rasmussen: Meer samenwerking tussen bondgenoten, andere financiering van missies

De NAVO verspilt veel geld en zet onnodig levens op het spel door gebrekkige coördinatie bij de aanschaf van militair materieel. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Anders Fogh Rasmussen, gisteren gezegd in een toespraak in Brussel.

Rasmussen pleit voor meersamenwerking op elk terrein. “Het is onzinnig dat Europa zestien marinescheepswerven heeft en twaalf producenten van pantserwagens. We kunnen het ons niet meer veroorloven puur nationaal te denken”, zei de NAVO-chef in zijn toespraak.

Rasmussen hekelt ook de manier waarop de NAVO haar operaties financiert, zo meldt NRC Handelsblad dinsdag. Nederland heeft vaak bezwaar gemaakt tegen dat systeem, waarbij landen die in NAVO-verband troepen uitzenden zelf voor de kosten opdraaien (‘costs lie where they fall’). Dat is “niet de beste manier om bondgenoten aan te sporen deel te nemen” aan operaties. Beter zou een systeem zijn van gezamenlijk financiering, waarbij ook landen die geen troepen sturen meebetalen aan de kosten, aldus de secretaris-generaal.

Lees hier meer

Foto: Flickr CC European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (11)