Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO vreest Russische militaire acties

  •  
23-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
794 keer bekeken
  •  
rus_300_01.jpg
NAVO-chef: 'Moskou lijkt meer tegenstander dan partner' ... Pleidooi voor herschikking NAVO-legers
De NAVO maakt zich ernstig zorgen over een enorme troepenopbouw van het Russische leger en de Krim. Volgens bevelhebber Philip Breedlove reiken de expansieplannen veel verder dan de Krim of zelfs Oekraïne.
De VRT meldt
De bevelhebber van de NAVO in Europa, generaal Philip Breedlove, is erg bezorgd over het grote aantal Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Hij vreest dat die troepen Transnistrië zouden binnenvallen, een Russisch sprekend deel van Moldavië. Rusland is tien dagen geleden begonnen aan een grote legeroefening aan de grens met Oekraïne. Daar nemen 8.500 soldaten aan deel. Breedlove zegt dat dat heel veel soldaten zijn, die bovendien onmiddellijk in actie kunnen komen als ze daartoe het bevel krijgen. 
Volgens Breedlove moet de NAVO denken aan een herschikking van haar troepen om zich aan te passen aan de Russische tactiek. “Je kan je niet tegen iets verdedigen als je niet daar bent om je te verdedigen”, aldus de generaal. De NAVO heeft geprobeerd om van Rusland een partner te maken, maar nu lijkt het er meer op dat Moskou zich opstelt als een tegenstander in plaats van een partner.
Vooral een mogelijke aanval op Transnistrië baart zorgen omdat de troepen daartoe dwars door Oekraïne zouden trekken. De Volkskrant schrijft :
Transnistrië geldt als een vrijplaats voor onder meer wapenhandel. De bevolking van de regio koos middels een omstreden referendum in 2006 vrijwel unaniem voor aansluiting bij Rusland. Het gebied verklaarde zich in 1990 al onafhankelijk, maar wordt door geen enkele lidstaat van de Verenigde Naties als dusdanig erkend.
RTEmagicC_transnistria.jpg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.