Laatste update 13:35
106

Nazi-haatsite Stormfront uit de lucht gehaald

Stormfront, een van de oudste en grootste neo-nazi websites van het internet, is uit de lucht gehaald voor zijn hosting provider. De site werd door een anti-haat groepering de Southern Poverty Law Center beschreven als ‘de moordhoofdstad van het internet’:

‘Geregistreerde Stormfront gebruikers zijn disproportioneel verantwoordelijk voor de meest dodelijke haatmisdrijven en massamoorden sinds de site in 1995 is opgericht. Alleen al in de afgelopen vijf jaar hebben leden van Stormfront bijna honderd mensen vermoord.’

De website is sinds dinsdag niet meer te bereiken. Dit komt een week nadat advocaten van de Amerikaanse burgerrechtengroepering Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law een brief verzond aan Web.com, de organisatie die de hosting provider van Stormfront bezit.

De groepering wees Web.com al meerdere malen op de schendingen van gebruikersovereenkomsten door Stormfront, en eiste dat het bedrijf onmiddellijk actie tegen de site zou nemen:

Sinds zijn oprichting, wordt Stormfront consequent herkend als een site voor rassenhaat. Een representatieve steekproef van posts op de site refereren naar interraciale stellen met scheldwoorden, delen racistische karikaturen, en dehumaniseren minderheden door aan ze te refereren als ‘wezens’ of ‘ethnics’
De reden dat Stormfront bestaat is om hatelijke racistische ideologieën te verspreiden, in een onmiskenbare en aanhoudende schending van de gebruikersovereenkomst van Web.com

Eerder lieten meerdere serviceproviders the Daily Stormer, een andere extreemrechtse nazisite, ook al vallen als klant. Dit gebeurde nadat de site een artikel publiceerde waarin ze Heather Heyers, het slachtoffer van een extreemrechtse terreuraanval in Charlottesville, probeerden door het slijk te halen. De Daily Stormer is nu gedwongen om alleen nog in de darkweb te functioneren, aangezien geen enkele partij nog publiekelijk met ze samen wil werken.

De verwijdering van de site roept een nieuwe ronde van discussie op rondom de vrijheid van meningsuiting en of die ook reikt tot de verdediging van uitingen die uiteindelijk genocide propageren.

The Guardian: Stormfront: ‘murder capital of internet’ pulled offline after civil rights action
Foto: CC Holly Gramazio

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (106)