61

Nazi’s Charlottesville planden terreur

Weken voordat de racistische neonazi demonstranten samenkwamen bij hun ‘Unite the Right’ rally in Charlottesville en een van hen inreed op een groep tegendemonstranten, waren deelnemers al hun geweld aan het voorbereiden. Dat is aan het licht gekomen vanwege gelekte groepschats. In een privéchatkanaal werd advies uitgedeeld over het wapenarsenaal en tactieken. Ook werd in deze chats meerdere malen het idee geopperd om met een voertuig door tegendemonstranten heen te rijden.

Toen duidelijk werd dat tegendemonstrant Heather Heyer om het leven was gekomen en nog eens 19 andere tegenstanders van de nazi’s gewond waren geraakt doordat een van hen een auto door de menigte heen ramde, werd dit in het chatkanaal met gejuich ontvangen.

De discussies vonden plaats op een kanaal genaamd Discord, een chatservice die voornamelijk gebruikt wordt door gamers. Een actiegroep genaamd Unicorn Riot publiceerde deze week honderden van de uitwisselingen van de groep. Volgens de actiegroep werden deze met hen gedeeld door een anonieme bron. Unicorn Riot publiceerde ook opnames van vergaderingen waarin ‘Unite the Right’ gepland werd.

De extreemrechtse leden van de groep deelden memes met elkaar waarin verwijzingen werden gemaakt naar het inzetten van voertuigen om over tegenstanders heen te rijden:

Het is onduidelijk of James Alex Fields, de bestuurder van de auto in Charlottesville, lid was van deze groepschat. Maar zijn terreurdaad werd door velen van de chat gevierd en verdedigd. Sommigen van de gebruikers gebruikten beeldmateriaal van het bloedbad om nieuwe ‘humoristische’ memes te maken.

Een van de organisatoren van Unite the Right heeft tegen Wired gezegd dat de chats er authentiek uitzien. In een bericht in de chat legt Chris Liguria, een neonazi organisator, het belang uit van de chats:

Deze discord is voor gesloten top super geheime communicatie bedoeld voor de elite inner cirkel van alt-rechts. Graag niet verspreiden.

Een van de advocaten van twee gewonde vrouwen in Charlottesville zegt dat de gelekte chats cruciaal zouden kunnen blijken voor haar rechtszaak, omdat ze een zucht naar geweld bewijzen. De chats zouden ook implicaties kunnen hebben voor toekomstige ‘alt-right’ neonazi demonstraties.

De Amerikaanse grondwet mag dan vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering en betoging garanderen, zelfs als het om abjecte groepen, meningen en ideeën gaat. Maar er is geen bescherming van deze rechten als er wordt opgeroepen tot ‘dreigend onrechtmatig handelen’. Volgens juridische experts in gesprek met Wired, zijn de voorbereidingen voor illegale handelingen, zoals gedeeld in deze groepschat, mogelijk een juridische basis om toekomstige demonstraties van gerelateerde groepen te beperken.

Discord heeft inmiddels de privechat en het bijbehorende kanaal opgeheven.

Wired: Violent alt-right chats could be key to Charlottesville lawsuits
Fortune: Leaked Chats Show Charlottesville Marchers Were Planning for Violence

Geef een reactie

Laatste reacties (61)