Laatste update 09:19
53

John Oliver: Nazi’s zijn net katten: als ze je leuk vinden is dat omdat je ze voedt

Het blijft vreemd dat neo-nazi’s er zo’n moeite mee hebben wanneer ze neo-nazi genoemd worden, maar tegelijkertijd wel Hitlergroeten doen, nazi-leuzen (bloed en bodem) scanderen en de nazivlag dragen, zoals afgelopen weekend bij de “protesten” – die meer weg hadden van een opstand en aanslag – in Charlottesville in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump had er maar grote moeite mee de nazi’s te veroordelen voor wat ze zijn: nazi’s, en bleef er maar op hameren dat ‘van beiden kanten’ er veel gedoe was.

Die nazi’s komen niet uit het niets, zo betoogt John Oliver in Last Week Tonight. En de relatie tussen de nazi’s zoals we hen zagen marcheren in Charlottesville en de Amerikaanse president is geen toevallige. Oliver opende zijn programma met een statement:

Dit was een wit-nationalistische opstand – je moet het beestje bij de naam noemen. Er zijn niet veel gevallen in de moderne Amerikaanse politiek waarbij je eerlijk gezegd kunt denken: ‘Die man had de nazi’s echt moeten noemen’, maar dit is er nadrukkelijk wel één van. Het is als een omgekeerde wet van Godwin: Als je de nazi’s niet noemt, verlies je het argument.

Trump deed in zijn toespraak geen moeite om afstand te nemen van de nazi’s – laat staan ze te veroordelen – door te stellen dat dit probleem al veel langer bestaat, nog voor Trump en Obama. Alleen: in dit geval heeft Trump er juist alles mee te maken. Zo werd er ‘Heil Trump’ geroepen, en zei David Duke (voorheen ‘Imperial Wizard’ ofwel de leider van de KKK):

Wij zijn vastbesloten om ons land terug te nemen. We gaan de belofte van Donald Trump voltooien. Dat is waar we in geloven, daarom hebben we voor Donald Trump gestemd.

Nazi’s zijn net katten, als ze je leuk vinden is dat omdat je ze voedt, aldus Oliver.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)