Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NCTb: grotere kans politiek geweld rond verkiezingen

  •  
07-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
akerboom_300.jpg
Geen concrete aanwijzingen, politieke verschuivingen en polarisatie van islamdebat oorzaak, dreiging beperkt, uit moslimhoek kleiner, aldus coördinator terrorismebestrijding
De kans bestaat dat Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen te maken krijgt met politiek geweld. Dat concludeert Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom in de woensdag gepubliceerde dreigingsanalyse, waarover minister Ernst Hirsch Ballin woensdag in een brief de Tweede Kamer bericht.
Grote politieke machtsverschuivingen in combinatie met de mate waarin het islamdebat gepolariseerd is, veroorzaken een verhoogd risico op politiek geweld. Dit meldt De Volkskrant woensdag.
Volgens een woordvoerder van NCTb is er ‘geen enkele concrete aanwijzing dat er iets gebeurt’, maar bestaat er een kans dat mensen de huidige situatie als aanleiding zien voor geweld.
Waar de dreiging vandaan komt, is volgens de woordvoerder niet te zeggen.
‘We zitten op het netvlies van jihadisten, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Maar het gaat ook om eenlingen van verschillend pluimage. Mensen die in hun eentje radicaliseren of ideeën hebben over de maatschappij waar ze zich deel van voelen. Je sluit niets uit.’
Akerboom stelt in het rapport dat ten opzichte van vijf jaar geleden de moslimgemeenschappen minder vatbaar zijn voor boodschappen vanuit radicale hoek. Uit de dreigingsanalyse van de NCTb blijkt verder dat de kans op aanslagen van buitenaf voor Nederland klein is.
Lees hier meer

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.