36

NCTV: Kick Out Zwarte Piet onterecht genoemd in terreurmonitor

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft toegegeven dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ten onrechte is genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme uit 2017. Dat maakt de NCTV donderdag bekend in een publicatie (.pdf). Daarin schrijft de coördinator dat KOZP niet ‘als een linksextremistische organisatie, laat staan een terroristische organisatie is beschouwd’.

In februari van dit jaar diende KOZP een klacht in bij het ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege de opname in het rapport en de beeldvorming die mede daardoor ontstond, onder meer aangevoerd door journalisten en politici die met een misinterpretatie van het rapport aan de haal gingen. KOZP schrijft in een verklaring:

Zo verwezen Telegraaf-journalisten Wierd Duk en Marcel Vink in een artikel op d.d. 13 november 2018 getiteld ‘Het gevaar van een radicale agenda’ naar het rapport. De valse aantijgingen in de media en veroordelende uitspraken door menig politici zorgen ervoor dat andere burgers zich geroepen voelen om zich tegen vreedzame demonstranten van KOZP te keren. Zo zagen we bij verschillende intochten hoe er door voorstanders van zwarte piet met geweld werd opgetreden en in sommige gevallen geweld werd gebruikt tegen vreedzame anti-zwarte piet demonstranten.

De NCTV benoemt in de verklaring expliciet dat KOZP een activistische organisatie die probeert binnen de grenzen van de wet de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Om die reden wordt KOZP in latere versies van het Dreigingsbeeld Terrorisme helemaal niet meer genoemd. KOZP reageert op de publicatie van de NCTV door te zeggen:

De overheid heeft te lang alleen oog gehad voor mogelijk geweld vanuit onze hoek, wat tot de dag van vandaag is uitgebleven. KOZP houdt vast aan de principes van vreedzaam protest geïnspireerd door Martin Luther King, Rosa Parks en anderen. Het geweld waar we tot nu toe mee geconfronteerd zijn, komt voornamelijk van witte ouders, volwassenen, voetbalsupporters en extreemrechtse groeperingen die ten koste van zwarte mensen vast willen houden aan de racistische karikatuur zwarte piet. Men moet niet langer wegkijken en optreden tegen dit geweld en de radicalisering van pro zwarte pieten. KOZP is blij met de verduidelijking van de NCTV. En hopen dat het negatieve beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden worden bijgesteld.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)