23

NCTV spreekt minister tegen: Geen plannen om kalifaatkinderen terug te halen

Kinderen van uitgereisde jihadisten worden niet vanuit Syrië of Irak teruggehaald naar Nederland. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laten weten naar aanleiding van uitlatingen van minister Grapperhaus in het televisieprogramma Pauw.

Grapperhaus, als minister van Justitie en Veiligheid politiek verantwoordelijk voor de NCTV, wekte dinsdagavond bij Pauw de indruk dat het kabinetsbeleid inzake de zogenoemde kalifaatkinderen is gewijzigd. Over het wel of niet terughalen van de kinderen die buiten hun schuld om in IS-gebied zijn beland, woedt al geruime tijd discussie. Vooralsnog is het officiële beleid dat Nederland de kinderen niet terughaalt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, maar bij Pauw zei Grapperhaus:

Ik vind het verschrikkelijk verkeerd dat die kinderen zich in dit soort gebieden bevinden. Zij horen niet in zo’n kamp te zitten.

Ook zei de minister om die reden ‘al geruime tijd’ met de NCTV te onderzoeken hoe ‘men op een veilige wijze zou kunnen verwezenlijken dat de kinderen zouden kunnen terugkeren’. De NCTV liet woensdag desgevraagd aan NRC weten dat ondanks de opmerkingen van Grapperhaus, het beleid aangaande de kalifaatkinderen ongewijzigd is:

Het kabinet heeft geen actief terughaalbeleid van volwassen uitreizigers naar IS gebied en hun minderjarige kinderen die in dat gebied verblijven. Natuurlijk delen we de zorgen over de schrijnende situatie waaraan deze kinderen door hun ouders zijn blootgesteld. Daarom is het ook goed om steeds opnieuw naar hun situatie te kijken.

Bekijk hier het gesprek met minister Grapperhaus bij Pauw:

Geef een reactie

Laatste reacties (23)