41

ND: ‘Yudhoyono gelastte staatsbezoek af vanwege Wilders’

De Indonesische president annuleerde zijn staatsbezoek niet alleen vanwege het kort geding

President Susilo Bambang Yudhoyono annuleerde afgelopen week zijn reis naar Nederland. Media berichtten dat de Indonesische president niet naar Nederland kwam vanwege een kort geding, dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap had aangespannen. In het kort geding werd geëist dat Yudhoyono gearresteerd zou worden als hij Nederland in zou komen. Nu blijkt dat de voornaamste reden van het annuleren niet het kort geding is, maar Geert Wilders.

Het Nederlands Dagblad meldt dat Yudhoyono problemen heeft met de anti-islam standpunten van Geert Wilders. Bovendien gaat Wilders met de PVV een rol spelen in het kabinet.

Dinsdag verklaarde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven al dat het afzeggen van het staatsbezoek hoogstwaarschijnlijk iets met de PVV te maken had. “Het zou zeer goed kunnen dat het nieuwe kabinet zijn schaduw vooruit werpt. De samenwerking met de PVV is lastig uit te leggen in het buitenland. Wij begrijpen wat gedoogsteun inhoudt, maar in andere landen zien ze dat de PVV gewoon een kabinet mogelijk maakt.”

Toen de Indonesische ambassadeur Habini zich onlangs kritisch uit liet over Wilders kreeg hij een standje van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Nederlands Dagblad: ‘Yudhoyono annuleerde om Wilders’

Trouw: ‘President Yudhoyono kwam niet vanwege Wilders’

Geef een reactie

Laatste reacties (41)