32

‘Ned. 1, 2 en 3 kunnen blijven bestaan’

'De beoogde bezuiniging van 200 miljoen euro zal alleen leiden tot meer herhalingen en buitenlandse series'

Joop Daalmeijer, directeur van de NTR (NPS, Teleac en RVU) verwacht dat de publieke omroep door de bezuinigingen van PVC meer programma’s zal gaan herhalen. Ook zullen er minder series en programma’s zelf gemaakt worden, maar uit het buitenland overgenomen worden. Hierdoor zullen de zenders Ned 1, 2 en 3 kunnen blijven bestaan.

PVC wil 200 miljoen euro korten op de publieke omroep. Indien dit niet lukt ‘zonder de kwaliteit aan te tasten’, dan zal volgens PVC een televisienet moeten komen te vervallen.

Volgens de NTR-directeur zullen de gevolgen van de bezuinigingen met een slimme aanpak beperkt blijven. Dit mede doordat de Wereldomroep bij Buitenlandse Zaken zal worden ondergebracht en het Muziekcentrum met de omroeporkesten wordt gesloten. Uiteindelijk blijft er aan bezuinigingen ‘slechts’ 122 miljoen euro over.

Daalmeijer is van mening dat alle drie de zenders kunnen blijven bestaan door meer buitenlandse aankopen te doen en meer programma’s en series te herhalen:

Een uur televisie zelf maken kost gemiddeld 80 duizend euro tot een ton, aankopen in doorsnee tienduizend euro per uur. Daar is veel winst te boeken […] We hebben de Deense successerie The Killing niet aangekocht omdat er geen zendtijd voor was. Dat kan straks wel. En dat bespaart veel geld.”

NPO directeur Henk Hagoort heeft nog geen reactie gegeven op de vraag of er een net zal verdwijnen. De Nederlandse Publieke Omroep moet de tekst van het akkoord eerst nog bestuderen. Wel is eerder bekend gemaakt dat de publieke omroep zal gaan korten op sport en amusement.

De Volkskrant: Bezuinigen: Meer herhalen, meer buitenlands

cc-foto: Riemer Palstra

Geef een reactie

Laatste reacties (32)