Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlaag voor Rutte'

  •  
29-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
weekersopening300_01.jpg
Aftreden staatssecretaris Weekers (VVD) lastig voor premier ... Weekers stapt op na gestuntel en excuses 
Het aftreden van staatssecretaris Frans Weekers (VVD) is een nederlaag voor premier Rutte. Weekers was een loyale politicus die Rutte bleef steunen toen de VVD-leider onder vuur lag tijdens de populistische partijrevolte die werd aangejaagd door Rita Verdonk. Naar verluidt is het Alexander Pechtold geweest die de VVD onder druk heeft gezet Weekers te lozen.
Parlementair verslaggever van de NOS Joost Vullings stelt over het toch nog onverwachte ontslag :
Ik denk dat Rutte eerder Frans Weekers had willen aanmoedigen, want Rutte kan natuurlijk wel heel goed debatteren. Ik denk ook dat hij het wel als een nederlaag ziet. Rutte heeft hem uiteindelijk geselecteerd voor deze baan. En Weekers is iemand met wie hij heel lang in de fractie heeft gezeten, die hem altijd loyaal heeft gesteund toen Rutte fractievoorzitter was en het met hem, zijn carrière en de VVD een stuk minder goed ging dan nu.
Eerder:
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft dinsdag in de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden aan mensen die onterecht geen toeslagen kregen uitgekeerd en die bij de Belastingdienst ‘tegen bepaalde muren zijn opgelopen’. De staatssecretaris had duidelijk moeite om de problemen te verklaren tijdens het debat over de kwestie in Tweede Kamer. De bewindsman hield aan het einde van de avond de eer aan zichzelf en wachtte een motie van wantrouwen niet af. De staatssecretaris bood zojuist zijn ontslag aan aan de Koning.
In eerste instantie werd afgesproken dat de bewindsman voortaan wekelijks rapport uit zou brengen over de stand van zaken. De afspraken wekte irritatie en verwondering bij de oppositie. Zo merkte ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten op dat Weekers hiermee ‘op subtiele wijze onder curatele is gesteld’.
Jesse Klaver van GroenLinks verwondert zich eveneens over de gang van zaken:
Ik ken geen bewindspersoon die de Kamer iedere week verplicht moet informeren.
Ook CDA’er Pieter Omtzigt was zichtbaar verbaasd:
Dit heb ik in tien jaar niet eerder meegemaakt.
Weekers beloofde daarnaast een onderzoek door een externe partij naar het functioneren van de Belastingdienst en de informatievoorziening van de ambtelijke en politieke top. De bewindsman achtte zich aanvankelijk – ondanks de problemen – nog steeds voldoende gezaghebbend om de kwestie op te lossen, maar kwam na een late schorsing woensdagavond toch tot de conclusie dat hij beter kon opstappen.
Meer dan 100.000 mensen ontvingen in december en januari geen toeslagen, nadat de fiscus in december overging op een systeem waarbij toeslagen nog maar op één bankrekening worden gestort, om fraude tegen te gaan. De Belastingdienst heeft een achterstand bij het verifiëren van de rekeningnummers. Volgens Weekers waren de problemen vooral te wijten aan mensen die niet, of niet op de juiste manier, hadden gereageerd op controleverzoeken van de Belastingdienst. Die stuurde 140.000 informatieverzoeken en kreeg slechts 28.000 antwoorden. Maar dinsdag bleek al dat de Belastingdienst door het koppelen van bestanden zelf al achter veel rekeningnummers had kunnen komen.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.