Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland actiefst in slavernijbestrijding

  •  
17-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
slavernij300.jpg
Onderzoekers tellen 2200 'moderne' slaven in Nederland ...  Wereldwijd 36 miljoen mensen in slavernij
De organisatie Walk Free Foundation bevecht slavernij en is maandag met de tweede anti-slavernij-monitor gekomen. Nederland komt goed uit de bus als het gaat om het bestrijden van moderne slavernij maar telt alsnog 2200 mensen wiens vrijheid wordt afgenomen. Het gaat volgens de organisatie om moderne slavernij; slachtoffers van mensenhandel, gedwongen huwelijken, seksuele exploitatie en schuldslavernij. Bij dat laatste moeten mensen arbeid verrichten om schulden uit het verleden af te lossen.
Wereldwijd
RTEmagicC_slavernij_top10.jpg
Waar in Nederland 2200 mensen in slavernij moeten leven is dit in India vele malen hoger: 14,3 miljoen mensen leven daar in onvrijheid. Daarmee scoort het land het slechtst op de ranglijst van Walk Free Foundation. Verhoudingsgewijs leven de meeste slaven echter in het Noord-Afrikaanse Mauritanië (4% van de bevolking leeft er als slaaf). De volledige top 10 (percentagewijs): Mauritanië, Haïti, Pakistan, India, Nepal, Moldavië, Benin, Ivoorkust, Gambia en Gabon. De oorzaak van de slavernij is vaak niet armoede maar corruptie, stelt de organisatie. Door omkoping worden wetten die slavernij verbieden omzeild.
Bijzonder is dat de organisatie geen enkel land is land is tegengekomen zonder slavernij. Behalve het constateren van de huidige situatie komt Walk Free Foundation ook met een advies: om slavernij volledig uit te bannen moeten bedrijven onder druk worden gezet zodat uiteindelijk producten zonder tussenkomst van slaven geproduceerd worden.
NOS: Nederland actiefst tegen slavernij
Cc-foto: Walk Free Foundation / Cecilla

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.