Laatste update 12:46
22

Nederland blijft maatregelen tegen bijensterfte traineren

De bijen hebben in minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) bepaald geen groot medestander. De bewindsvrouw steunt Europese plannen om vooral geen al te strenge eisen te stellen aan de producenten van bestrijdingsmiddelen. Daarmee negeert Schouten een in mei aangenomen motie waarin de Tweede Kamer haar juist opriep om wel te pleiten voor regels om de bijensterfte tegen te gaan. Dat meldt Follow The Money.

Het draait allemaal om het zogeheten Europese bijenrichtsnoer. Dit richtsnoer moet ervoor zorgen dat nieuwe pesticiden pas op de markt komen als uit testen blijkt dat ze geen gevaar vormen voor bestuivende insecten, zoals bijen en kevers. Schouten wil nu instemmen met een afgezwakte versie van dit voorstel. Zo wordt de invoering van allerhande testen om het gevaar van bestrijdingsmiddelen voor bijen te onderzoeken, uitgesteld.

Dat het bijenrichtsnoer is afgezwakt is mede te danken aan Nederland. Eerder dit jaar onthulde Follow The Money al dat de Nederlandse regering zich jarenlang heeft verzet tegen betere bescherming van de bijen. De overheid liet zich volgens de site voor het karretje van de chemiesector spannen. Vaak kwam de Nederlandse inbreng woordelijk overeen met de lobbybrieven van de producenten van bestrijdingsmiddelen.

Ondertussen riep premier Rutte Nederlanders in april op om meer te doen voor bijen en vlinders. “Als je een stukje tuin over hebt of een balkon, zaai. Het is echt heel leuk.”

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (22)