Laatste update 10:53
44

Nederland blijft spil in belastingontwijking door multinationals

Het kabinet herhaalt keer op keer dat het belastingontwijking door multinationals wil aanpakken. Sterker nog: er komt zelfs een parlementaire enquête naar belastingontwijking door internationale bedrijven. Dankzij de Panama Papers is bekend geworden dat bedrijven als Ikea, Apple en Starbucks via Nederland miljarden weten te besparen door belastingdeals via Nederland.

In een nieuw Europees rapport, waar de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO aan heeft meegewerkt, staat dat Nederland nog steeds zeer belangrijk is voor de belastingontwijking van multinationals in Europa. Vorig jaar sloot Nederland maar liefst 236 deals. Alleen in België en Luxemburg werden meer afspraken gemaakt, van de in totaal 1444 geheime deals die achterhaald zijn.

Jasper van Teffelen van Somo:

Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken.

AD: ‘Nederland belangrijk in belastingontwijking’

cc-foto: Adam Chandler

Geef een reactie

Laatste reacties (44)