4

Nederland confisqueert grote geldzending Centrale Bank van Suriname

De Nederlandse douane heeft enkele weken geleden een grote geldzending van de Centrale Bank van Suriname ingenomen. Dit schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd. Bankgovernor Glenn Gersie bevestigt dit tegenover de krant. De zending omvat flinke sommen geld van lokale banken die ter beschikking worden gesteld aan Nederlandse banken om onderlinge transacties te financieren voor cliënten.

De reguliere procedure, waarbij een serie gebruikelijke vragen wordt beantwoord, werd niet als voldoende beschouwd door de Nederlandse douane. Hierop volgde een reeks aanvullende vragen waar nu nog op wordt gestudeerd door de Centrale Bank van Suriname.

Verscherpt toezicht
Door het strengere toezicht op internationale geldstromen vervoert de Centrale Bank van Suriname iedere maand vreemde valuta als service aan lokale banken. Op die manier kunnen die zonder problemen aan verplichtingen in het buitenland voldoen. Gersie is bang dat door het verscherpte toezicht internationaal zakendoen voor ondernemers in kleinere economieën als Suriname bemoeilijkt wordt. Het voorval met het vastgehouden geld door de Nederlandse douane is hier een voorbeeld van, vindt hij.

Ondernemers laten De Ware Tijd weten dat het om zo’n 31 miljoen euro zou gaan. Gersie spreekt dit tegen, maar spreekt wel van ‘een nog altijd fors bedrag.’ Vorige zomer was het precies andersom; de Centrale Bank van Suriname hield overboekingen van Surinaamse Nederlanders vast. Een duidelijk reden werd daar niet voor gegeven.

Cc-foto: David Stanley

 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)