19

Nederland discrimineert Iraanse studenten

Weigering voor bepaalde studies is niet rechtsgeldig

Iraanse studenten mogen niet om politieke redenen geweigerd worden bij sommige studies in Nederland, dat heeft de rechtbank bepaald. Een groep studenten had de Nederlandse staat gedaagd, omdat ze vinden dat ze worden gediscrimineerd.

Sinds 2008 zijn sommige studies verboden voor Iraanse studenten, omdat er een risico zou zijn dat ze informatie over het maken van kernwapens doorgeven aan Iran, zo meldt de NOS.

Het kabinetsbesluit over het weren van de studenten, dat in juli 2008 werd genomen, is omstreden, omdat geen enkel ander land een dergelijke maatregel treft. De Nederlandse regering baseert zich op een resolutie van de VN over het doorgeven van nucleaire informatie aan Iran.

Jelle Klaas, advocaat van eisers: “De staat is met dit geweldige vonnis terecht gestraft voor het discrimineren van een bevolkingsgroep. De rechtbank heeft ons op alle belangrijke punten gelijk gegeven.”

Behnam Taebi, een van de eisers en promovendus aan de TU Delft:

De rechtbank heeft feitelijk bevestigd wat wij vanaf het begin af aan hebben gezegd. Namelijk dat het beveiligen van gevoelige informatie anders moet, bijvoorbeeld door middel van een individuele screening. Deze uitspraak is ook een overwinning voor de wetenschap, want de academische vrijheid is hiermee weer gewaarborgd.

Foto: Hamed Saber (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (19)