11

Nederland een diersoort rijker: de vermiljoenkever

Twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertellen in Vroege Vogels over hun ontdekking

Het felrode insect is ontdekt in een natuurgebied van Staatsbosbeheer, in de buurt van Eindhoven. Dat is vanochtend bekend gemaakt in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De vermiljoenkever is volgens Naturalis nooit eerder aangetroffen in Nederland of België en is zeer zeldzaam in de rest van Europa.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dré Teunissen en Cor Vendrig, twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging, troffen de dieren in januari aan achter de schors van twee eiken. De larven leven van afbrekend hout achter schors, maar ze voeden zich waarschijnlijk ook met andere houtbewonende insecten. De soort is zeer zeldzaam en mag dus niet gevangen worden.

“De soort heeft de kern van zijn verspreidingsgebied in Hongarije. Van daaruit heeft de vermiljoenkever zich richting het noordwesten verspreid, maar niet verder dan Beieren en Baden-Württemberg”, aldus Dré Teunissen in Vroege Vogels. “Nu treffen we hem dus ineens 700 kilometer verderop aan. Hoe hij hier terechtgekomen is, is ons ook een raadsel.”

De ontdekking wordt beschreven in het augustusnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Entomologische Berichten.  Het interview met keverexperts Cor Vendrig en Dré Teunissen in Vroege Vogels is zondag 17 juni 2012 vanaf 11 uur terug te luisteren via vroegevogels.vara.nl 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)