Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland een diersoort rijker: de vermiljoenkever

  •  
17-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vermilljoenkever
Twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertellen in Vroege Vogels over hun ontdekking
Het felrode insect is ontdekt in een natuurgebied van Staatsbosbeheer, in de buurt van Eindhoven. Dat is vanochtend bekend gemaakt in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De vermiljoenkever is volgens Naturalis nooit eerder aangetroffen in Nederland of België en is zeer zeldzaam in de rest van Europa.
Bekijk de video in andere formaten. Dré Teunissen en Cor Vendrig, twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging, troffen de dieren in januari aan achter de schors van twee eiken. De larven leven van afbrekend hout achter schors, maar ze voeden zich waarschijnlijk ook met andere houtbewonende insecten. De soort is zeer zeldzaam en mag dus niet gevangen worden.
“De soort heeft de kern van zijn verspreidingsgebied in Hongarije. Van daaruit heeft de vermiljoenkever zich richting het noordwesten verspreid, maar niet verder dan Beieren en Baden-Württemberg”, aldus Dré Teunissen in Vroege Vogels. “Nu treffen we hem dus ineens 700 kilometer verderop aan. Hoe hij hier terechtgekomen is, is ons ook een raadsel.”
De ontdekking wordt beschreven in het augustusnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Entomologische Berichten.  Het interview met keverexperts Cor Vendrig en Dré Teunissen in Vroege Vogels is zondag 17 juni 2012 vanaf 11 uur terug te luisteren via vroegevogels.vara.nl 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.