20

‘Nederland en België betaalden smeergeld voor WK 2018’

Volkskrant heeft documenten in handen waaruit blijkt dat een stemmenronselaar illegaal is betaald om het wereldkampioenschap voetbal binnen te halen

Nederland en België hebben in 2009 tegen de FIFA-regels in een stemmenronselaar betaald om het WK voetbal van 2018 binnen te halen. De Volkskrant heeft documenten in handen waaruit blijkt dat de uit Guinee afkomstige Amadou Diallo zeker 10.000 euro ontving voor zijn hulp aan het Nederlands-Belgische biedingsteam.

Diallo, destijds de rechterhand van toenmalig FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hamman, maakte zich in die periode schuldig aan omkoping voor het WK 2022 in Qatar. Bin Hammam werd in 2011 door de FIFA voor het leven geschorst wegens corruptie. Nu blijkt dat Diallo ook vanuit Nederland en België geld heeft ontvangen om stemmen te ronselen. Tevergeefs overigens, het wereldkampioenschap voetbal 2018 zal worden gehouden in Rusland.  

Reactie Nederland en België
De KNVB speelt ondertussen de vermoorde onschuld. ‘De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken, met relatief beperkte middelen wellicht, met veel inzet en enthousiasme en met een goed, doorwrocht plan,’ aldus een verklaring van voormalig bestuurslid van het biedingsteam Harry Been op de website van de KNVB. Wel zegt de bond een onderzoek te zullen starten naar aanleiding van de berichtgeving. 

De Belgische voetbalbond geeft wel toe dat er inderdaad een geldbedrag naar Diallo is overgemaakt, maar dat is volgens de bond uitsluitend een vergoeding geweest voor reiskosten en lobbywerk. In een mailwisseling die in het bezit is van de Volkskrant staat dat de ronselaar ook nog een winstuitkering was toegezegd als Nederland en België het WK in handen zouden krijgen. Diallo zelf spreekt dit tegen, hij ontkent ooit geld te hebben ontvangen vanuit Nederland in België.

Nader onderzoek
Of de FIFA de omkoping verder zal onderzoeken is niet bekend. Naar de uiteindelijke toewijzing aan Rusland als WK-gastheer loopt wel een onderzoek, uitgevoerd door de FBI en de Zwitserse autoriteiten. FIFA-bestuurder Scala liet eerder al weten dat bij bewezen corruptie Rusland mogelijk het toernooi kwijtraakt. Van alle leden van het toenmalig uitvoerend toewijzingscomité is inmiddels meer dan de helft geschorst of zelfs gearresteerd wegens omkoping. 

Bron: De Volkskrant 
cc-beeld: sports rageous

Geef een reactie

Laatste reacties (20)