31

Nederland en Frankrijk kopen samen Rembrandts

Schilderijen worden eerst in het Rijksmuseum vertoond, daarna in het Louvre

De kogel is door de kerk. Nederland en Frankrijk gaan samen de twee huwelijksportretten van Rembrandt kopen. Dat schrijft onder meer het AD.


Na weken van gebakkelei, ligt er nu een besluit. Nederland zal niet in zijn eentje de twee schilderijen kopen, maar samen met Frankrijk. Dat heeft premier Rutte tijdens de VN-top met de Franse president François Hollande afgesproken. Eerst krijgt het Rijks de schilderijen, daarna reizen ze naar het Louvre in Parijs.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Nederland beide werken zou kopen. Het kabinet had hier zelfs 80 miljoen euro voor gereserveerd, het Rijksmuseum zou de andere helft ophoesten. Maar dat was niet de afspraak met de Franse regering. Minister Bussemaker had eerder afgesproken gezamenlijk de aankoop aan te zullen gaan. Gevreesd werd dan ook dat Frankrijk de exportvergunning voor de doeken zou intrekken.

De uitwerking van de afspraken is nog niet duidelijk, zoals welk land eigenaar wordt van welk doek. Ook is nog niet duidelijk wie voor de kosten zal opdraaien. De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het vrijmaken van 80 miljoen euro voor één doek, maar logischerwijze zal ook het Rijksmuseum een duit in het zakje moeten doen.

Eerder verscheen op Joop: Frankrijk mengt zich in slag om Rembrandts

AD: Nederland en Frankrijk kopen Rembrandts samen

cc-foto: Dennis Jarvis

Geef een reactie

Laatste reacties (31)