Laatste update 23:25
52

Nederland en VK confereren over post-Brexittijdperk, gesponsord door Shell en Unilever

Vrijdag vond in Londen de zogeheten Apeldoorn Conferentie plaats, een bilateraal overleg dat iedere 18 maanden wordt gehouden. Onderwerp was dit keer het post-Brexittijdperk. De aanwezigen, de laatste jaren tegen de duizend, wisselden van gedachten over hoe de Brits-Nederlandse relaties er na 2025 uit zouden zien en dan met name op het gebied van gedeelde waarden en uitdagingen. Bijvoorbeeld de media.

Onder de sprekers onder meer Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën. En het samenzijn werd gemodereerd door D66-kopstukken als Alexander Rinnooy Kan en Petra Stienen. Maar BNR-verlsaggever Jaap Jansen viel vooral op wie de sponsors van deze bijeenkomst zijn: de multinationals Shell, Unilever en ING.

RTL-correspondent Stefan de Vries vraagt zich op Twitter af waarom de bijeenkomst, die dit keer plaatsvond op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen, gesponsord moet worden door multinationals. Hij is vast niet de enige.

De Apeldoorn Conferentie werd in 1999 in het leven geroepen door de premiers Wim Kok en Tony Blair. De eerste vond plaats in Apeldoorn, vandaar de naam. Shell en Unilever zijn sinds 2005 min of meer vaste sponsors. Ook bedrijven als BP, de NS en ABN Amro en de zakenbank Rothschild financierden de bijeenkomsten.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)