42

Nederland erg sloom met ontwikkeling duurzame energie

Productie groene stroom gaat te langzaam... Op dit tempo haalt Nederland EU-doelstelling 2020 nooit

De productie van groene stroom gaat te langzaam in Nederland. Als de investeringen in duurzame energie niet snel stijgen, zal Nederland zelfs de Europese doelstellingen van 2020 niet halen. 14 procent van het energieverbruik moet dan duurzaam geproduceerd zijn. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een analyse van de Rabobank.

Als Nederland op hetzelfde tempo duurzame energie blijft produceren, haalt het in 2020 hooguit 9 procent. In 2011 was vier procent van de Nederlandse energieproductie duurzaam. Andere landen doen het stukken beter. Zo wekt Zweden nu al 43 procent van zijn stroom duurzaam op.

“De vergroening van de Nederlandse energieproductie staat al jaren stil. Dankzij het huisvuil dat we uit Napels hebben geïmporteerd voor onze huisvuilcentrales, zijn we in 2011 weer boven de 4 procent gekomen”, Clara van der Elst van Rabobank. In 2008 was slechts drie procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam. Omdat huisvuil voor 50 procent als biomassa geldt, is Nederland gegroeid.

Het probleem is volgens Van der Elst dat de regelingen elk jaar veranderen. Nederland heeft een duidelijke langetermijnvisie nodig. De subsidieregeling duurzame energie (SDE+) is doordat hij elk jaar verandert, nauwelijks effectief. Bovendien gaan de SDE-gelden voornamelijk naar biomassa. Rabobank verwacht dat wind- en zonne-energie op termijn goedkoper worden en biomassa duurder. De inzet is dus verkeer.

Van der Elst laakt ook de bewering van RWE-topman Peter Terium afgelopen zaterdag. Hij waarschuwde dat de wens om meer duurzame energie op te wekken ertoe zal leiden dat armere huishoudens de energierekening niet meer kunnen betalen. ‘Ongenuanceerd’, meent Van der Elst. “RWE zet bij de vergroening van de energie vooral in op biomassa, maar dat heeft niet de potentie goedkoper te worden. Zonne- en windenergie hebben dat wel.”

De Volkskrant: ‘Productie groene stroom Nederland blijft sterk achter’

Foto themapagina cc: Wytze

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)