47

Nederland even centrum van de wereld

Initiatiefnemer Obama geland …. Even snel de Nachtwacht bekijken en dan aan de slag ... 'Dank oe wel' ... Dienstdoende agenten 'onaanvaardbaar verwaarloosd'

Maandag is het zover. Alle ogen op de wereld zijn gericht op Nederland. 50 wereldleiders komen naar Den Haag om te praten over betere beveiliging van nucleair materiaal. Maar voor het zover is, bracht de Amerikaanse president Obama een bezoek aan Amsterdam. Een spannende dag, niet alleen voor de wereldleiders zelf, maar vooral voor alle vliegtuigspotters en inwoners van zowel de hoofd- als hofstad.


Updates onderaan

Het hele land is al dagen, weken in rep in roer. In Den Haag wordt de Nuclear Security Summit gehouden, een bijeenkomst voortgekomen uit de wens van Obama nucleair materiaal veilig te stellen. Daarom maken de wereldleiders in deze tweedaagse top afspraken met elkaar om hun voorraden kleiner te maken en beter te beveiligen. Daarnaast willen de landen beter met elkaar gaan samenwerken om de kans te verkleinen dat het nucleaire materiaal in handen valt van terroristen.

Het is de derde top sinds Obama tijdens zijn aantreden in 2009 aangaf de veiligheid van het nucleaire materiaal aan te pakken:

‘Al het kwetsbare nucleaire materiaal in de wereld moet binnen 4 jaar worden veiliggesteld.’

Sindsdien zijn wereldleiders al twee keer bij elkaar gekomen om gehoor te geven aan zijn oproep. Dat gebeurde in 2010 in Washington en in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Tijdens de laatste top in 2016 zal in Washington de eindbalans worden opgemaakt.

Alle ogen zijn niet alleen gericht op Den Haag, maar eerst op Amsterdam, waar Obama een bliksembezoek zal brengen aan de eregalerij in het  Rijksmuseum. Per helikopter zal hij landen op het Museumplein. Dit alles gebeurt onder strenge beveiligingsvoorschriften. Dat ondervonden ook de vliegtuigspotters op Schiphol. Een kiekje van Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president, is voor hen een van de mooiste foto’s die zij kunnen maken, maar dat zat er voor sommige niet in. Drie spotters werden gisteren betrapt toen ze de vliegtuigen van de andere wereldleiders wilden fotograferen. Ze kregen een boete en raakten hun camera kwijt.

Update 22.00 uur:
De politiebond ACP is boos, omdat agenten die voor de nucleaire top werken ‘onaanvaardbaar verwaarloosd‘ zouden worden. Sommige agenten zouden zelfs noodgedwongen in de hotellobby moeten slapen, omdat er geen kamer voor hen is. Voorzitter Gerrit van de Kamp:

Onze leden hebben aangegeven dat 20 tot 30 procent van de agenten extreme diensten van 14 tot 17 uur moeten draaien. Dan ontbeert het hen ook nog eens aan voedsel en er zijn onvoldoende slaapplekken voor grote groepen agenten. Bij de politieleiding krijgen ze onvoldoende gehoor. Hier was vooraf al voor gewaarschuwd.”

Het is niet bekend hoeveel agenten gedupeerd zijn.

cc-foto: ANP

De Volkskrant: Nucleaire top: wat is er tot nu toe bereikt?

Geef een reactie

Laatste reacties (47)