7

Nederland financiert vrije pers Syrië

Buitenlandse Zaken investeerde 300.000 euro in Syria Newsdesk

Betrouwbaar nieuws uit Syrië is schaars, vanwege de gevaarlijke werkomstandigheden van ‘embedded’ journalisten die grotendeels moeten vertrouwen op informatie van activisten. Er is maar een manier om dat te verbeteren en dat is om journalistieke standaarden te vestigen onder de Syriërs zelf. Dat zegt Free Press Unlimited directeur Leon Willems vandaag in de Volkskrant. Het FPU-project wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de volledige financiering, tot nu toe zo’n 300.000 euro, op zich heeft genomen.

De, nu nog wat rommelige, site syrianewsdesk.com is momenteel alleen te lezen in het Arabisch, maar een Engelstalige versie moet volgende maand worden gelanceerd. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar er zijn ook kanttekeningen te melden bij wat in een klap het grootst opererende internationale nieuwsnetwerk van Syrië is. De Volkskrant schrijft:

Of het beter is, blijft de vraag. De potentiële kracht is de kennis, taal en toegang en het diepe begrip van het conflict dat de uitsluitend Syrische verslaggevers hebben. De keerzijde is hun betrokkenheid. De journalisten in spe, hoe goed bedoelend en getraind ook, steunen een partij in het conflict. Op het kantoor van de hoofdredacteur ligt een polsbandje van de revolutievlag en je zult er lang zoeken naar een verslaggever die hoopt dat het regime in Syrië de burgeroorlog overleeft.

Free Press Unlimited zette al eerder met succes persbureaus op in Iran en het Soedanese Darfur. Directeur Leon Willems heeft dan er dan ook alle vertrouwen in dat geloofwaardigheid verdiend kan gaan worden met betrouwbare informatie.

Volkskrant: ‘Nederland financiert nieuw onafhankelijk Syrisch persbureau

Geef een reactie

Laatste reacties (7)